Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτι κουρασμένα... παλικάρια στη Σοφοκλέους

Μικρά κέρδη για το Γ.Δ. με το τζίρο αισθητά κάτω από το ψυχολογικό όριο των €100 εκατ. Ανοδος για Πειραιώς, Coca Cola. Στο €1,4 το δικαίωμα της Alpha, με κέρδη 12% ολοκλήρωσε την περίοδο διαπραγμάτευσης. Απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, δεν προσέφερε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, αν εξαιρεθεί το γεγονός της προσπάθειας επιστροφής του Δείκτη σε θετικό κλείσιμο και της διακοπής του σερί των πέντε πτωτικών συνεδριάσεων για τον Τραπεζικό δείκτη.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος έμεινε αισθητά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ για πολλοστή συνεδρίαση το συντριπτικά μεγαλύτερό του κομμάτι αφορούσε συναλλαγές ελάχιστων τίτλων. Πιο συγκεκριμένα, το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφορούσε δύο από τους γνωστούς "ύποπτους" δηλαδή τους ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Alpha Bank το οποίο έκλεισε στα 1,40 ευρώ (+12%) διακινώντας 30018618 τεμ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση άνοιξε (υποτίθεται) με ανοδικές διαθέσεις, όμως αυτές από την αρχή της συνεδρίασης έδειξαν ότι εξαντλούνται στα στενά όρια του Τραπεζικού ταμπλώ.

Ο τίτλος της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,6470 ευρώ (+11,55%), της Eurobank μέχρι τα 0,4400 ευρώ (+12,82%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,3370 ευρώ (+22,1%), ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 222,91 μονάδες (+5,45%) και ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 1052,26 μονάδες (+1,66%).

Παρά το γεγονός ότι από τον υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, αρκετοί τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Intralot, Folli Follie Group, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, οι αγοραστές ελάχιστα αισθητή έκαναν την παρουσία τους και το σημερινό θετικό κλείσιμο, στους περισσότερους από αυτούς τους τίτλους, αποδίδεται περισσότερο στην ουσιαστική απουσία πωλητών.

Τρανή απόδειξη του παραπάνω σχολίου, το γεγονός ότι σε κανένα μη Τραπεζικό τίτλο του 25αρη, ο όγκος συναλλαγών δεν ξεπέρασε τις 500.000 τεμάχια, πλην των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ που και αυτοί έκαναν την παραπάνω υπέρβαση ακριβώς στο τέλος (ιδιαίτερα ο ΟΤΕ).

Καμία διάθεση για εκπλήξεις ακόμα και στις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας μόνο την μετοχή της ΕΕΕ. Αντίθετα, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Jumbo, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Παρά ταύτα, μέχρι τις 16.03 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως από εκεί και πέρα άρχισε να αμφισβητείται έντονα το τελικό πρόσημο.

Και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε πως όσο η Σοφοκλέους επικεντρώνεται στο σκληρό Τραπεζικό trading, χαρακτηριστικό όλων των τελευταίων συνεδριάσεων, η επιφυλακτικότητα θα εντείνεται καθώς όσα χαρτοφυλάκια έχουν αποφασίσει να μην ασχοληθούν με το Τραπεζικό ταμπλώ, δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη ότι και να γίνει.

Μένοντας στις Τραπεζικές μετοχές, ίσως χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς η συμπεριφορά που επιδεικνύει η Alpha Bank, όχι μόνο γιατί συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά γιατί έκλεισε και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, παρά την σημαντική διάβρωση των αρχικών κερδών που υπέστησαν οι υπόλοιποι Τραπεζικοί τίτλοι.

Βάσει της τεχνικής ανάλυσης και εφ όσον ο τίτλος πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 0,6200 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,6800 - 0,7000 ευρώ.  

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η κίνηση του Τραπεζικού κλάδου αποδεικνύεται για πολλοστή φορά καταλυτική στην πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς οι ανακεφαλαιοποιήσεις των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων αναμφισβήτητα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις τάξεις των επενδυτών στην τρέχουσα φάση, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Οι ρευστοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, μπορούν να αποδοθούν στην αποκομιδή κερδών, στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη συμμετοχή στις αυξήσεις, αλλά και στην απόφαση μη συμμετοχής σε αυτές (είτε μέσω πώλησης δικαιωμάτων ή μέσω πώληση των ίδιων των μετοχών πριν "κοπούν" τα δικαιώματα στην αύξηση). Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η Αγορά έχει προεξοφλήσει την επιτυχία των ανακεφαλαιοποιήσεων σε Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Με την εικόνα  των ξέων  Αγορών να παρουσιάζει διορθωτικές τάσεις (έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες των επενδυτών ότι μπορεί να επέλθει μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ κυρίως μετά τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και παρά την εκ του αντιθέτου κατάθεση Bernanke ενώπιον του Κογκρέσου), στο εσωτερικό το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στα εταιρικά αποτελέσματα και στις αποκρατικοποιήσεις εκτός βεβαίως των ανακεφαλαιοποιήσεων.

Τα στοιχεία αυτά θα πιστοποιήσουν κατά πόσο η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση σταδιακής ανάκαμψης και κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων που έχουν τεθεί.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η Αγορά δεν μπόρεσε να δώσει ουσιαστική ανοδική αντίδραση, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων με αθροιστικές απώλειες 10,19%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Solidus Sec, η γενικότερη εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη και πολύ περισσότερο των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενδυναμώνει τις πιθανότητες του πλαγιοκαθοδικού σεναρίου, με τις 1030 μονάδες να θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικό επίπεδο για τον Γενικό Δείκτη.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Λίγα πράγματα από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς Λονδίνο και NYSE έχουν αργία λόγω των "Spring Bank Holiday" και "Memorial Day" αντίστοιχα.

Μικτά τα πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Nikkei να κλείνει με σημαντικές απώλειες. Η ενίσχυση του γεν οδήγησε σε μια ακόμη ευμετάβλητη συνεδρίαση. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας σε χθεσινή ομιλία του αποκάλυψε πιθανή αύξηση των επιτοκίων, μεταξύ 1%-3% σε μια βελτιωμένη οικονομία χωρίς να υπάρξει κίνδυνος αποσταθεροποίησης.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή των επενδυτών θα παραμείνει στραμμένη στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών. "Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Fed δεν θα βιαστεί για τον περιορισμό του QE δεδομένης μεταξύ άλλων της αβεβαιότητας για το οικονομικό outlook", υποστηρίζει η Barclays.

Από την άλλη, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγλιτς δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για την Fed να περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λέγοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν έχει επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στίγκλιτς ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ισχυρά στοιχεία ότι το πρόγραμμα της Fed έχει προσφέρει υπερβολική τόνωση στην οικονομία των ΗΠΑ. "Μπορεί να έχει επηρεάσει την αύξηση των τιμών στα στοιχεία ενεργητικού, μπορεί να έχει συμβάλλει κάπως στο πιο αδύναμο δολάριο, το οποίο έχει βοηθήσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ" τόνισε.

"Διαγκωνισμός" έχει ξεσπάσει μεταξύ των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων που "σορτάρουν" στο ευρώ. Deutsche Bank, Nomura, Credit Suisse, Commerzbank, Morgan Stanley, η μια μετά την άλλη πουλάνε ευρώ, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλικής BNP Paribas, που έθεσε ως τιμή στόχο τα 1,2840.

Πρώτη η Γερμανική Deutsche Bank, με φόντο τις κινήσεις της ΕΚΤ, αλλά και την ανησυχία για την ευρωζώνη εκτιμά το ευρώ τα 1,20 δολάρια.


Η Ιαπωνική Nomura, κάνοντας λόγο για ανοδικό trend στο δολάριο, βλέπει το ευρώ στα 1,20-1,25 δολ.

Στο κοινό νόμισμα "σορτάρει" και η Commerzbank, καλώντας τους επενδυτές να πουλήσουν όσο προλαβαίνουν. Έτσι θέτει ως τιμή στόχο για το ευρώ τα 1,2750 δολάρια.

"Αρκούδα" παραμένει και η Ελβετική Credit Suiise, βλέποντας το ευρώ να υποχωρεί στα 1,2775 δολάρια, ενώ και η Morgan Stanley διατηρεί τη "bearish" στάση της, μεσοπρόθεσμα, για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 25αρη. Στην πλευρά των "πράσινων" τα περισσότερα κέρδη για Alpha Bank (+11,03%), Eurobank (+10%), Πειραιώς (+5,07%) και ΕΧΑΕ (+3,13%). Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Intralot, Motor Oil, Folli Follie Group.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Jumbo (-4,83%) και ΟΠΑΠ (-3,91%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 18 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1052,29 (11.42) και χαμηλό τις 1034,94 (16.26) για να κλείσει στις 1038,89 μονάδες με κέρδη 0,36%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 88,6 εκατ. από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΔ, ΜΛΣ).

Κακή η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών, σε 18 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 8%, όμως ελάχιστοι από αυτούς τα συνδύασαν με πειστικές συναλλαγές.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων. Στα €8,50, από €7,50 πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο η IBG, σε έκθεσή της στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "hold" από "accumulate". Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η αύξηση της τιμής – στόχου αντανακλά τη μείωση του κεφαλαιακού κόστους λόγω της διολίσθησης των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων. Σημειώνει ακόμα ότι τα ΕΛΠΕ έχουν βελτιώσει τον ισολογισμό τους σε ένα ιδιαίτερο δύσκολο περιβάλλον χρηματοδότησης, καταφέρνοντας να αναχρηματοδοτήσουν περίπου €1,7 δισ.

Η ΑΧΕ αναμένει ότι τα αποτελέσματα α' τριμήνου των ΕΛΠΕ θα είναι αδύναμα, λόγω της υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης και το έκτακτο κόστους για το διυλιστήριο της Ελευσίνας και προβλέπει καθαρές ζημίες €48 εκατ. έναντι καθαρών κερδών €71 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α' τριμήνου την Πέμπτη, 30 Μαϊου.

Τρεις από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, μετά και την σημερινή τους υποχώρηση, έχουν θέσει την ανοδική τάση σε απόλυτη αμφισβήτηση.

Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ, ο τίτλος του Οργανισμού προγνωστικών συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έκλεισε ακριβώς επάνω στο αποφασιστικό όριο των 7,12 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τα 7,09 ευρώ (-4,32%). Επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 7,12 ευρώ, αλλάζουν το θετικό momentum και ανοίγουν τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 6,70 ευρώ.

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε για την Μέτκα. Αν δεν επιστρέψει άμεσα υψηλότερα των 11,17 ευρώ, αλλάζει τάση και δημιουργεί προϋποθέσεις minimum υποχώρησης προς τα 9,10 ευρώ.

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του ΟΛΠ, που έχασε το αποφασιστικό όριο των 18,35 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" επιβεβαιώνει την αλλαγή τάσης και "βλέπει" τα 17,50 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Fourlis. Έχασε τη στήριξη των 2,58 ευρώ δίνοντας σήμα εξόδου, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 2,44 και 2,30 ευρώ.    

Καθαρές ζημίες 4,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2013 αναμένεται να ανακοινώσει η Fourlis, αναφέρει η IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή – στόχο 2,90 ευρώ. Οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 85,3 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 6%. Η εισηγμένη θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α' τριμήνου την Τρίτη 28 Μαϊου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο η Αγορά έχει "αποσύρει" κάθε απαίτηση για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αλλά μάλλον έχει χαθεί και ο θετικός βηματισμός, με τις όποιες προσπάθειες να επικεντρώνονται στο να διατηρηθεί μία απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Για να δοθεί "σήμα επανεκκίνησης" θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να "ξαναδεί" κλεισίματα υψηλότερα των 1100 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 380 μονάδων.

----ΧΠΑ

Διεκόπη το πτωτικό σερί, με το συμβόλαιο να αποδίδει σημαντικά καλύτερα του δείκτη, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 2,5%. 
 
Μειώθηκαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.866 συμβόλαια)
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.823, τιμή εκκαθάρισης 360,25) κινήθηκαν μεταξύ 351 και 363 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (481), ΟΤΕ (1.216), MIG (1.585), Μυτιληναίο (394), ΔΕΗ (1.083), ΓΕΚ (742), Eurobank (2.969), Ελλάκτωρα (379), Intralot (230), ΕΧΑΕ (132), Σιδενόρ (106), Τέρνα Ενεργειακή (120) Jumbo (105).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 41% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 229 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (115 δικαιώματα αγοράς και 114 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.151.250), Εθνική (4.281.984 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v