Δύσκολες συνεδριάσεις αυτές, πονηρές, καθώς ειδικά ο βραχυπρόθεσμος παίκτης θα πρέπει να συνεκτιμά πολλές και συχνά αντικρουόμενες παραμέτρους. Συνεδριάσεις που απαιτούν αυξημένη προσοχή, καλή ενημέρωση και ετοιμότητα.
Πονηρή χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση γνώστες της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης στις 1.037,83 μονάδες, ο FTSE Large Cap στις 350,02, ο τραπεζικός χαμηλότερα, στις 217,06, και ο FT Mid στις 1.210 μονάδες, κατά 1,54%.
Στο 0,638 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, σηματωρός του κλάδου σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, με... ιδιόρρυθμη διακύμανση, εμφανές μάζεμα στα ελάχιστα της συνεδρίασης (μία μέρα μετά τη λήξη διαπραγμάτευσης του δικαιώματος).
Οι δείκτες και 3-5 μετοχές-σηματωροί που παρακολουθούνται δίνουν εντελώς αμφίσημες ενδείξεις. Η αγορά δεν σου... λέει βγες-πούλα, δεν σε...προτρέπει όμως να... μπεις και να αγοράσεις.
Στο όριο των 350 μονάδων ο 25άρης, με τις 340 μονάδες να θεωρούνται χαμηλό σημείο αναφοράς αλλά και με εμφανή την αδυναμία υπέρβασης των 365 μονάδων. Τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση της αγοράς.
Άλλο θέμα οι συναλλαγές, η υποχώρηση των οποίων δεν δικαιολογείται από τη μη διαπραγμάτευση της Εθνικής, με τον τζίρο να παραπέμπει ακριβώς σε αυτήν την αμφιταλάντευση πολλών παικτών.
Η Εθνική επανέρχεται στο ταμπλό από αύριο, η Πειραιώς ανακοινώνει τους ακριβείς όρους και το πλαίσιο της δικής της αύξησης κεφαλαίου, η Alpha Bank προηγείται, οι μικρότερες περιμένουν στη σειρά και η Eurobank -υπό τη σκέπη του ΤΧΣ- προσβλέπει στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (450 - 600 εργαζομένων) του Τ.Τ. και στην επιβεβαίωση της κοινής πεποίθησης παραγόντων της αγοράς πως το νέο Τ.Τ. θα καταλήξει στη Eurobank.
Όλα μαζί σε τόσο σύντομο χρόνο, υπό την πίεση της ρευστότητας, με τους ξένους να έχουν βεβαίως τον κύριο λόγο αλλά και τους εγχώριους επενδυτικούς κύκλους σε ετοιμότητα.
Στη συνέχεια θα αναρτήσουμε στον Εκηβόλο διάγραμμα και τεχνική εκτίμηση του Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) για τη μετοχή της Πειραιώς. Από προχθές έχουμε αναρτήσει διαγράμματα για τη μετοχή της Alpha Bank που αφήσαμε και εχθές λόγω της συγκυρίας. Θεωρούμε σηματωρό τη μετοχή με τις τεχνικές τιμές σε οριακό σημείο.
Όμως, όπως αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης στο προειδοποιητικό θέμα του, και οι...γίγαντες «λυγίζουν», η πραγματική οικονομία, η αγορά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται... εχθές λειτουργικό τραπεζικό σύστημα, ειδάλλως τα όποια θετικά μηνύματα θα καούν στη συνέχεια.
Δεδομένου ότι η προοπτική επανεκκίνησης των τραπεζών υπολογίζεται (από τους ίδιους τους τραπεζίτες και την ΤτΕ) στην καλύτερη περίπτωση δύο τρίμηνα μετά την ολοκλήρωση και της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, θα λέγαμε πως είμαστε στο... και 5΄.
Μπορεί με τις επιλεκτικές κινήσεις να βγαίνουν καθημερινά κάποιες θέσεις και υπεραξίες, όμως αυτό δεν αρκεί. Μακάρι το Roadshow της Νέας Υόρκης να είναι αποτελεσματικό και να ενεργοποιηθούν εισροές κεφαλαίων μέσα στον Ιούνιο.
Οι ξένοι οίκοι στηρίζουν το «ελληνικό πείραμα», ενδεικτική η προσέγγιση της Citi. Άλλωστε τα ελληνικά ομόλογα αναδεικνύονται «πρωταθλητές τριμήνου», οι προμήθειες από τις συνεργασίες, αναδοχές κ.λπ. αποφέρουν έσοδα, αλλά δεν αρκούν.
Ζητούμενη βέβαια σε αυτόν το τόσο βραχύ και συνάμα πιεστικό πλαίσιο η τελική απόφαση του MSCI για την ελληνική αγορά. Θέμα που από εχθές ανέδειξε ο Χρ. Κίτσιος και υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει κανάλια εισροών αλλά και εκροών. Με λιγότερες βέβαια τις δεύτερες.
Και μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι καταλυτική στην προσπάθεια αρκετών κύκλων και παικτών να βγουν αγοραστές στο Χ.Α. σε επίπεδα υψηλότερα των 1.120-1.150 μονάδων, σε πρώτη φάση. Αυτό όμως το ποντάρισμα θέλει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες του, που ακόμη δεν έχουμε συνολικά.
Ωστόσο, όσο το Χ.Α. παραμένει σε τροχιά και διατηρείται πάνω από τις 980 μονάδες και όσο προχωρούν οι ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών τόσο ενισχύεται το ανοδικό σενάριο προς υπέρβαση των 1.100 μονάδων. Για να δούμε...