Χαμηλά ξεκίνησε, χαμηλότερα συνεχίζει το Χ.Α. Πιέσεις από τις πρώτες κιόλας εντολές κατ' αρχάς στις τράπεζες, που σε λιγότερο από 5΄ παρέσυραν την πλειονότητα μετοχών εταιρειών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Από τις 1.003,08 μονάδες ξεκίνησε η συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, που μέχρι τις 10.55 είχε υποχωρήσει ήδη έως τις 990. Ανάλογη βουτιά και για τον Ftse Large Cap, που από τις 337 βρέθηκε γρήγορα έως τις 332 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών στα 27 εκατ. ευρώ, με 21,8 εκατ. τεμάχια στα πρώτα 20-25΄ στην Πειραιώς και νέες πιέσεις στον τίτλο της Alpha Bank.
Η μετοχή της Εθνικής ξεκίνησε από τα 4,45 ευρώ, αντέδρασε έως τα 4,70, για να φτάσει έως τα 4,36 ευρώ. Απόλυτα αναμενόμενο το ακραίο πτωτικό άνοιγμα του ΕΤΕΔ, που από τα 2,15 βρέθηκε έως το 0,75 ευρώ, ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ με πτώση 43,8%.
Θυμίζουμε πως η τιμή εκκίνησης ήταν περί τα 2 ευρώ υψηλότερη από την τιμή ανοίγματος. Στο ΕΤΕΔ μέχρι τις 10.55 είχαν αλλάξει χέρια 1,3 εκατ. δικαιώματα. Με καθοδικό χάσμα άνοιξε και η Πειραιώς, που από το 0,216 πιέστηκε έως το 0,185 ευρώ με περισσότερα από 20 εκατ. μετοχές μέχρι εκείνη την ώρα. Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Alpha Bank, που μέσα σε 3 συνεδριάσεις χάνει σχεδόν 12% (από την τελευταία κορυφή).
Το αρνητικό για την αγορά είναι πως πέραν της διόρθωσης των τραπεζών πτωτικά συνεχίζουν μη τραπεζικές μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) αλλά και σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Και αν η υποχώρηση των τραπεζών δεν βαρύνει σταθμικά- τη διαμόρφωση των δεικτών (όσο τηνγενικότερη ψυχολογία της αγοράς), οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στη μη τραπεζική 3άδα πιέζουν τον Γ.Δ. και τον 25άρη χαμηλότερα. Συγκεκριμένα, η μετοχή του ΟΤΕ κινείται από τα 6,48 έως τα 6,32 ευρώ, του ΟΠΑΠ από τα 6,97 έως τα 6,74 ευρώ και της ΔΕΗ από τα 7,85 έως τα 7,73 ευρώ.
Για την Επιχείρηση δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η νέα... συνεργασία της με εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου. Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Παπανικολάου αναφέρεται πως "... το συγκεκριμένο μνημόνιο δημιούργησε αντιδράσεις στον χώρο των φωτοβολταϊκών και της ενέργειας, με έντονη κριτική προς τη ΔΕΗ για ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και αθέμιτο ανταγωνισμό - και τελικά έληξε άπραγο. Σημειώνεται ότι το Euro2day.gr έχει καταγράψει τις αντιδράσεις και τις αιτιάσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα να δεχθεί αγωγές εκατομμυρίων από τον όμιλο Κοπελούζου. Η νέα προτεινόμενη συμφωνία, που καλείται να εγκρίνει το Δ.Σ., δεν αφορά πλέον τη SILCIO, αλλά μόνο τον όμιλο Κοπελούζου καθώς όπως αναφέρει η σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ. «εγκαταλείπεται η προοπτική συμμετοχής της ΔΕΗ με ποσοστό 49% στο μετοχικό κεφάλαιο των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού PIRITIUM SA και SILCIO SA, που προέβλεπε επίσης το μνημόνιο συνεργασίας, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που καθιστά την παραγωγή των υπόψη εργοστασίων μη ανταγωνιστική.
Πράγματι, τα εργοστάσια αυτά όπου παρ' ολίγον θα αγόραζε η ΔΕΗ ποσοστό 49%, παρουσιάζουν ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση".
Προσωπικά, εάν κρίνω από την όλη διαδικασία, πράγματι σε αυτόν τον τόπο αλλάζουν πολλά.
Διορθώνουν όμως και σηματωροί όπως θεωρούνται η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.
Ενδεικτική των ανατροπών που συντελούνται πλέον στο μη τραπεζικό τμήμα του ταμπλό είναι η άνοδος της Folli Follie ψηλότερα του ΤΙΤΆΝ.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές η FFG έχει χρηματιστηριακή αξία 1,15 δισ. ευρώ, υποσκελίζοντας -για πρώτη φορά απ΄ όσο θυμάμαι- την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, που έχει υποχωρήσει στο 1,05 δισ. ευρώ. Σημειωτέον πως χαμηλότερα στα 887 εκατ. ευρώ αποτιμάται η Motor Oil.