Ξεκινώντας από την Ασία, με απώλειες 5,15% έκλεισε ο Nikkei, στις 13589 μονάδες, μετά τις χθεσινοβραδινές απώλειες στη Wall Street και ενώ το δολάριο βρέθηκε να διολισθαίνει κάτω από το επίπεδο των 101 γεν.
Ο Ιαπωνικός δείκτης από τα πρόσφατα υψηλά καταγράφει αθροιστικές απώλειες μεγαλύτερες του 10%, έχοντας γυρίσει την βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική. Το γεν εξακολουθεί να ενισχύεται καθώς οι Ιάπωνες αξιωματούχοι προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία υποτίμησης του νομίσματος προκειμένου να σταματήσουν και τις εκροές κεφαλαίων από την Αγορά ομολόγων. Οι εκροές κεφαλαίων από τα Ιαπωνικά Κρατικά ομόλογα είχαν στηρίξει και την άνοδο του Nikkei όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ο Υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Akira Amari αντέδρασε στην υποχώρηση των δεικτών σημειώνοντας ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά στις πτώσεις των Χρηματιστηρίων και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις οικονομικές πολιτικές της χωρίς να ανησυχεί για την πρόσφατη μεταβλητότητα στις Χρηματιστηριακές Αγορές.
Εν τω μεταξύ, το Ιαπωνικό Κρατικό Ταμείο Συντάξεων εξετάζει αλλαγές στην επενδυτική του στρατηγική, ώστε να εκμεταλλευτεί το πρόσφατο ράλι στο Χρηματιστήριο. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters, το Ταμείο σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο που αξιολογεί το πιθανό ρίσκο και τα κέρδη από τα στοιχεία ενεργητικού, με στόχο να αυξήσει την ευελιξία του. Αν δεν προχωρήσει στις αλλαγές αυτές, το Κυβερνητικό Συνταξιοδοτικό Επενδυτικό Ταμείο (GPIF) θα αναγκαστεί να αγοράσει περισσότερα Κρατικά Ιαπωνικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν ήδη το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του, ενώ θα πρέπει να πουλήσει Ιαπωνικές μετοχές. Οι πηγές του Reuters, ανέφεραν ότι το Ταμείο αναμένεται να ανακοινώσει τις αλλαγές τον επόμενο μήνα.
Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε το Μάιο στο 89,4 από 88,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη βελτίωση στο 89.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, "η Αγορά εργασίας των ΗΠΑ και συνολικά η οικονομία μπορεί να είναι αρκετά ισχυρές σε μερικούς μήνες από τώρα ώστε να επιτρέψουν στην Fed να περιορίσει το πρόγραμμα πολιτικής χαλάρωσης", ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Boston Fed, Eric Rosengren. Πρόσθεσε ωστόσο ότι "μπορεί να είναι ανεπιθύμητη μια απότομη διακοπή του προγράμματος, οπότε είναι λογικό να εξετάσουμε μια ήπια μείωση στον ρυθμό της αγοράς στοιχείων ενεργητικού αν δούμε σε μερικούς μήνες μια πιο σταδιακή βελτίωση στην Αγορά εργασίας και μια βελτίωση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας".
Το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,4% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του Υπουργείου Οικονομικών. Η προηγούμενη εκτίμηση του Υπουργείου ήταν για ανάπτυξη 2,5%.
Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε αναπάντεχα, κατά 10.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική οικονομία. Στα Ταμεία εμφανίστηκαν 354.000 νέοι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν 340.000 αιτήσεις από 344.000 στην προηγούμενη εβδομάδα.
Αύξηση στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέγραψαν προσύμφωνο για την αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας. Η National Association of Realtors ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα αυξήθηκε 0,3% σε σχέση με το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες. Από τον Απρίλιο του 2012 ο δείκτης σημειώνει άνοδο 10,3%. Τα στοιχεία της NAR ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1,7%.
Η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχίσει με βραδύ ρυθμό το 2014 για τις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ, με τις συμφωνίες για τον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας να δημιουργούν αβεβαιότητα σε πολλούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με έκθεση της Fitch. Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, οι αυτόματες περικοπές στις Ομοσπονδιακές δαπάνες που ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου είχαν περιορισμένη επίδραση στα οικονομικά των Πολιτειών.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί δηλώνουν διεθνείς αναλυτές για την βραχυπρόθεσμη τάση στις διεθνείς Αγορές. Σύμφωνα με την Saxo Bank, αν η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων για τον S&P 500 δεν αποτελεί "retracement", ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 1594 μονάδες. Η διόρθωση πιθανότατα θα λάβει χώρα εάν στηριχθεί από άλλα γεγονότα, όπως αποθαρρυντικά νέα από την Fed, την Κίνα ή την Ιαπωνία. Εάν η το σενάριο της διόρθωσης υλοποιηθεί, η Αγορά κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού μπορεί να υποχωρήσει προς τις 1536 μονάδες, ή σε ακρότητα να δοκιμαστεί ο ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1475 μονάδες. Οποιαδήποτε υπόθεση πιθανής διόρθωσης θα εξανεμιστεί εάν ο δείκτης κλείσει πάνω από τις 1.687,2 μονάδες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το επίπεδο πάνω από το σχηματισμό "bullish engulfing".
Στους κερδισμένους της ημέρας, τα περισσότερα νομίσματα έναντι του δολαρίου, αλλά και τα Εμπορεύματα - Πολύτιμα Μέταλλα, με τον χρυσό να ξεπερνά τα 1415 δολάρια. Επόμενες αντιστάσεις στα $1420 και στα $1435. Διάσπαση θα ανοίξει το δρόμο για τα $1461 και τα $1480.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαίωσαν όσους υποστήριζαν ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α., είναι, κατά κύριο λόγο, απόλυτα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, αναφέρει ο Θεόδωρος Κρίντας.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, πως κάθε σοβαρή υποχώρηση των τιμών, δημιουργεί νέο κύμα αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Τα παραπάνω δεδομένα, από μόνα τους, αυξάνουν την υπάρχουσα μεταβλητότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Επιπροσθέτως, οι ρευστοποιήσεις προς δημιουργία ρευστότητας και συμμετοχής στις Τραπεζικές ΑΜΚ, δημιουργούν ένα νέο παράγοντα πίεσης των αποτιμήσεων.
Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν, τουλάχιστον από όσους κινούνται στην λογική του trading, η ψυχολογική βαρύτητα της απώλειες των 1000 μονάδων.
Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management, μέχρι την ολοκλήρωση των Τραπεζικών ΑΜΚ, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της διατήρησης του υψηλού volatility.
Επιστρέφοντας στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, ενδείξεις σταθεροποίησης της Αγοράς στεγαστικών δανείων της Ελλάδας "βλέπει" η Fitch, καθώς τα επίπεδα των καθυστερούμενων οφειλών και οι νέες στάσεις πληρωμών προκύπτουν με μειωμένο ρυθμό το α' τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με την Fitch, η αναλογία των καθυστερούμενων για περισσότερο από τρεις μήνες οφειλών αυξήθηκε οριακά, κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,7%, μετά από μια περίοδο μεγαλύτερων αυξήσεων. Ο ρυθμός των "χρεοκοπιών" (που μετρά τον αριθμό των νέων δανείων που κηρύσσουν χρεοστάσιο) μειώθηκε το α' τρίμηνο στο 1,5%, από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Fitch θεωρεί πως η ανάκτηση στα "κόκκινα" δάνεια συνεχίζει να είναι εξαιρετικά αδύναμη, καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση στις κατασχέσεις ορισμένων κατηγοριών ακινήτων. Επιπλέον, η εφαρμογή του νέου φόρου ακινήτων μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο την ανάκτηση των "κόκκινων" δανείων, αλλά και την αποπληρωμή των δανείων γενικότερα.
Αναλύοντας τα όσα συνέβησαν σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Eurobank, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Σωλ. Κορίνθου και Τέρνα Ενεργειακή.
Οι τελευταίες συνεδριάσεις, έχουν γείρει (τεχνικά) και τους υπόλοιπους σημαντικούς δείκτες του Χ.Α., εκτός του Τραπεζικού που έχει δώσει σήμα εξόδου εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.
Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η απώλεια των 1000 μονάδων, έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία, ενώ σημαντική θεωρείται η στήριξη στις 976 μονάδες. Καθοδική καταστρατήγηση θα ανοίξει τον δρόμο προς τις 925 μονάδες.
Περίπου η ίδια εικόνα και για τον FTSE25, που έχει σαν επόμενες στηρίξεις στις 320 και 308 μονάδες, ενώ απογοητευτική κρίνεται και η συμπεριφορά του FTSEM. Επόμενες στηρίξεις για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1110 και 1028 μονάδες.
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στον τίτλο του ΟΠΑΠ, που φαίνεται να έχει "βάλει πλώρη" για μεγάλο αρνητικό ρεκόρ. Η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών συμπλήρωσε οκτώ (!) συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχασε μάλλον εύκολα και την στήριξη των 6,70 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται "νότια", οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 6,30 και 6,10 ευρώ.
Σαφώς λιγότεροι οι Δεικτοβαρείς τίτλοι με θετικό κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank (+2,88%), EEE (+1,75%), Eurobank Properties (+0,81%), Intralot (+2,42%), Jumbo (+0,58%), Frigoglass (+2,94%), Εθνική (+0,88%) και Τιτάν (+0,75%).
Στην "κόκκινη" πλευρά, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-27,45%), Eurobank (-25,12%) και Ελ. Πετρέλαια (-7,06%). Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Βιοχάλκο και MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.
Κακή η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 109 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.
Στα επιμέρους, ίσως αξίζει αναφοράς η πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Ελτράκ από τα 1,60 ευρώ (κλείσιμο 20/5) και η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου. Επίσης ίσως στην αυριανή συνεδρίαση παρουσιαστεί "καθυστερημένο αγοραστικό ενδιαφέρον" στις μετοχές των Ευρ. Πίστη (διαπραγματεύεται με p/e χαμηλότερο του 5 για τα κέρδη του 2012), Ικτίνου και Καράτζη, λόγω εισόδου στον MSCI Global Micro Cap.
---ΧΠΑ
Συνεχίζεται το πτωτικό σερί, με το συμβόλαιο του Ιουνίου να υφίσταται μεγαλύτερες πιέσεις, από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη Αγορά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση του discount στο 2,58%.
Σταθεροποιητικά οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, νέα υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.745 συμβόλαια).
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.407 - 7.088 Ιουνίου, 45 Ιουλίου, 273 Αυγούστου και μόλις 1 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 326,25) κινήθηκαν μεταξύ 322 και 339,25 μονάδων.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (30.000 ΔΕΗ, 6.500 ΟΠΑΠ, 5.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (561), ΟΤΕ (2.180), MIG (1.509), Μυτιληναίο (822), ΔΕΗ (1.486), ΓΕΚ (1.085), Eurobank (1.432), Ελλάκτωρα (208), Intralot (394), ΕΧΑΕ (308), Σιδενόρ (133), Τέρνα Ενεργειακή (251).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων του δείκτη FTASE, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα αυξήθηκε στα επίπεδα του 57%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε περιορισμένη με τον όγκο στα 673 δικαιώματα, (485 calls και 188 puts)
Συμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6.394.996 τεμ.).