Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες και τα δυο σενάρια για το ΧΑ

"Έφτιαξε" κλίμα στην αγορά η επιτυχία της Alpha. Ακολουθούν ΕΤΕ και Πειραιώς. Κερδίζουν πόντους οι αισιόδοξοι μετά την αντίδραση της Παρασκευής πάνω από τις 1.000 μονάδες. Τα αποτελέσματα Q1 και η συνέχεια. Τα στατιστικά.

Στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Επιτρόπου Dijssebloem και τα μηνύματα από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha απέδωσαν παράγοντες της αγοράς το εκρηκτικό κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Το άνοιγμα... παραθύρου σε ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον EFSF δημιούργησε αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως σε μετοχές συστημικών τραπεζών.

Άλλο που δεν ήθελαν βέβαια συστημικοί και μη παίκτες καθώς με δόση...κερδοσκοπίας προχώρησαν σε συντονισμένες κινήσεις αγορών. Ο Γενικός Δείκτης «έκλεισε» τελικά στις 1.014,53 μονάδες, ο Ftse Large Cap στις 346,03, με διψήφια απόδοση για τις τράπεζες και τον Ft Mid στις 1.175 μονάδες. Στα 158,1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με 107,5 εκατ. μετοχές. Αναλυτικά στοιχεία και λεπτομέρειες από την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα-θεαματική συνεδρίαση της Παρασκευής αναφέρονται στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου.

Το ότι η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την συγκυρία (και βεβαίως τις δηλώσεις του πρόεδρου του Eurogroup) επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κηρύσσει την έναρξη του Ράλυ Ακρόπολης. Ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για Greek Success Story, πρόταξε τα αναμενόμενα οφέλη από τον τουρισμό επιχειρώντας να δώσει έναν πανηγυρικό «αέρα» σε μία διεθνούς ενδιαφέροντος αθλητική εκδήλωση.

Στα της συνεδρίασης, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε έως 18% ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.020 μονάδες και τον FtSe Large Cap κατά 4,355 υψηλότερα στην περιοχή των 350 μονάδων.

Από τεχνική πλευρά το κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 1.008-1.012 μονάδες ενισχύει το ανοδικό σενάριο για περαιτέρω έκταση της βραχυπρόθεσμης κίνησης προς τις 1.060 μονάδες.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η σημασία των όσων είχαν προηγηθεί μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης. Και με την αντίδραση του ΧΑ από τα χαμηλά των 980 μονάδων με συντονισμένες αγορές από το μέσον της συνεδρίασης, κίνηση που επιβεβαίωσε κατά 99% την προσέγγιση του Euro2day.gr τις τελευταίες ημέρες της διόρθωσης.

Αναμφίβολα οι διαθέσεις επενδυτών & παικτών επηρεάσθηκαν τόσο από τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων (πρώτου τριμήνου) όσο από τις εξελίξεις στις τράπεζες. Η υπερ-κάλυψη της συμμετοχής των ιδιωτών στην α.μ.κ της Alpha Bank ήταν το νέο που άρεσε περισσότερο στην αγορά αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο στόχος του 12% καλύπτεται ανακουφίζοντας όχι μόνον τους ανθρώπους του ομίλου αλλά και την διοίκηση της ΤτΕ και του ΤΧΣ. Αποτελεί δε, για αρκετούς, πρόκριμα πως θα ευοδωθούν οι προσπάθειες της Εθνικής και της Πειραιώς.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ευνοημένη βγήκε η Attica Bank μετά τα νεότερα από την προοπτική συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην α.μ.κ έως 205 εκατ ευρώ (με πρόθεση κάλυψης και των τυχών αδιάθετων). Κέρδη και για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ που θα αντικαταστήσει την Eurobank στον 25άρη από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Το «κλειδί» των 980 μονάδων

Η αποτροπή της διόρθωσης προς τις 920 μονάδες (σε αυτή την περιοχή ολοκληρώνεται η κατά 66% διόρθωση από τα τελευταία υψηλά της αγοράς, δηλαδή τις 1.159,97 μονάδες σημειώθηκαν στις 20 Μαίου) δίνει περισσότερους πόντους στο ανοδικό σενάριο.

Μεσοπρόθεσμο το ΧΑ κινείται σε ανοδική τροχιά από τον Ιούνιο του 2012 ενώ από τον Οκτώβριο του 2012 έχει διαμορφώσει έναν ανοδικό σχηματισμό τιμών, τραπεζοειδούς σχήματος, με άνω όριο τις 1.165 μονάδες. Πρακτικά όσο μειώνεται η απόσταση του Γενικού Δείκτη από την «κορυφή», τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες για ανοδική εκτόνωση της προαναφερόμενης παλινδρόμησης στο κοντινό μέλλον.

Η τελευταία διόρθωση ξεκίνησε- ουσιαστικά- από τη συνεδρίαση της 17ης Μαίου όταν βασικοί μέτοχοι τραπεζών και μέλη διοικητικών συμβουλίων άρχισαν να ρευστοποιούν θέσεις τους επικαλούμενοι την ανάγκη ρευστότητας για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες η απόσυρση ρευστότητας από μία ούτως ή άλλως «ρηχή» αγορά αναπόφευκτα βάρυνε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επιπλέον η σημαντική ανοδική αντίδραση, που είχε προηγηθεί (μέχρι τις 17/5) είχε αποφέρει διψήφιες υπεραξίες σε επενδυτικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που έσπευσαν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους.

Ακολούθησαν πωλητές σε μετοχές εταιρειών από άλλους κλάδους (βιομηχανία, εμπόριο, κατασκευές κ.α.) με αφορμή- όπως ειπώθηκε- την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η απογοητευτική εικόνα αρκετών ισχυρών επιχειρήσεων (ενδεικτική η περίπτωση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και των θυγατρικών του) στάθηκε αφορμή για ρευστοποιήσεις/πιέσεις σε μετοχές όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η υποχώρηση του ΓΔ προς τις 980 μονάδες φαίνεται πως ενεργοποίησε προγράμματα αγορών με συνέπεια την επανάκαμψη του ΓΔ πάνω από τις 1.000 μονάδες και στα τελευταία 45΄προς τις 1.020-1.025 μονάδες.

Η αναστροφή τάσης και κλίματος επιχειρήθηκε με αιχμή τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με την αντίδραση της δεικτοβαρούς μετοχής του ΟΠΑΠ και κινήσεις βραχυπρόθεσμων παικτών σε τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η άρδην αλλαγή έβαλε και άλλους στο...παιχνίδι με αγορές σε τίτλους της μεγάλης και μεσαίας αποτίμησης μετά τις 16.40-16.45.

Εάν στην συνεδρίαση της Δευτέρας (3/6) ο ΓΔ διατηρήσει σε «κλείσιμο» τις 1.008 μονάδες τότε επανέρχεται το ανοδικό σενάριο της επαναπροσέγγισης της πλησιέστερης αντίστασης των 1.060 μονάδων).

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 983,64 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 1,93%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 1,32% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,7%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (11,72%), Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα (4,99%) και Ακίνητης Περιουσίας (4,02%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Ταξίδια – Αναψυχή (-12,59%), Πετρέλαιο – Αέριο (-10,28%) και Βιομηχανικά Προϊόντα (-9,33%) .

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Καθημερινή (39,36%), ΒΙΣ (30%), Altec (28,57%), Κανάκης (24%), Ιντερτέκ (21,88%), Yalco (20,57%), Αλφα Γκρίσιν (20%), Spider (19,30%), AXON (19,05%) και PC Systems (18,29%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alsinco (-41,67%), Δούρος (-35,19%), Τράπεζα Πειραιώς (-27,54%), CPI (-26,92%), Τηλέτυπος (-25,59%), Μάθιος Πυρίμαχα (-23,97%), Ίλυδα (-22,66%), Nutriart (-20%), Q&R (-19,39%) και Σίδμα (-18,17%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v