Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αναμέτρηση με το χιλιάρικο στο Χρηματιστήριο

Σε επίπεδα επικίνδυνα κοντά στο ορόσημο των 1.000 μονάδων υποχωρεί το ΧΑ υπό το βάρος των απωλειών σε τράπεζες και ΟΤΕ. Ισχυρά κέρδη για ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ενισχύεται και ο τίτλος της ΔΕΗ. Απώλειες για Εθνική και δικαίωμα.

Συνεδρίαση σχετικής μεταβλητότητας, με συνεχείς εναλλαγές προσήμου για τους βασικούς δείκτες και τις κυριότερες μετοχές.

Διερευνητικού χαρακτήρα τα πρώτα 5-15΄της συνεδρίασης, έδωσαν τιμές τόσο προς τις 1.018 όσο και προς τις 1.008 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Συνεδρίαση μάλλον ικανοποιητικών συναλλαγών, εάν κρίνουμε από τα 40 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 13.00, από τα οποία τα 11 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. 

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως μέχρι τις 10.50-10.55 τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν (περισσότερο από το Χ.Α.), ενώ σε πίεση βρισκόταν και το ευρώ έναντι κυρίως του δολαρίου. Απώλειες έως 1,45% κατάγραφε ο DAX στη Φρανκφούρτη, καθώς το τουρκικό παίζει πολύ ψηλά σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

Στο Χ.Α. επιχειρείται να απορροφηθούν οι πιέσεις που δέχονται δεικτοβαρείς τίτλοι, όπως λ.χ. του ΟΤΕ - εξισορροπείται από την αντίδραση του ΟΠΑΠ- και στις τράπεζες κυρίως μέσω της Alpha Bank. Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Σαββάκη γινόταν λόγος για τον ρόλο-σηματωρό που διαδραματίζει σε αυτήν τη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο όμιλος. Στο εύρος του 0,684-0,662 κυμαίνεται η τιμή της μετοχής με υψηλές συναλλαγές. Στα 4,9-4,9 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ενώ το δικαίωμα ΕΤΕΔ υποχωρεί πλέον κατά 27,5% στα 0,58 ευρώ. 

Ο ΟΠΑΠ προσώρας είναι η μετοχή στην οποία επικεντρώνεται η προσπάθεια στήριξης των βασικών δεικτών, με την έως 6,55% ενίσχυση της τιμής της να αμβλύνει τη διόρθωση του Γ.Δ. αλλά και του Ftse Large Cap που κινείται στις 347-343 μονάδες. Οριακά ανοδικά ο Ft Mid λόγω της υπεραπόδοσης (κατά 9,28%) της μετοχής της Attica Bank.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τα Ελληνικά Χρηματιστήρια συνεχίζουν ανοδικά, ενώ αντιδρούν Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Folli Follie Group, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΔΕΗ.

Έως τα 5,93 ευρώ ενισχύθηκε νωρίτερα η μετοχή των ΕΧΑΕ, με υψηλό έτους τα 6,97 ευρώ από τις 17 Μαΐου. Στα 17,10 ευρώ η μετοχή των FFG με υψηλό έτους τα 17,70 ευρώ στις 28/5. Αυτές οι δύο μετοχές -κυρίως αυτές- μας δίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση του μη τραπεζικού μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς έχουν σημειώσει τελευταία τις τοπικές κορυφές τους. Σε αντίθεση, τίτλοι-σηματωροί όπως Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ κλίνουν προς τις... δεύτερες στηρίξεις τους.

Στις 11.05 ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν ελαφρώς προς τις 1.015 μονάδες, ο Ftse Large Cap στις 346 με συναλλαγές 13,4 εκατ. ευρώ. Με τη μετοχή της Alpha Bank έως 0,75% ψηλότερα, κατά 6,25% της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και του ΟΠΑΠ κατά 3,38%, στα 6,60 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v