Οι τράπεζες και τα δύο σενάρια για το Χ.Α., σημειωνόταν στο σχόλιο (1-2/6) του euro2day με αφορμή και το πειστικό ανοδικό κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης του Μαΐου.
Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.014,53, τον FTSE Large Cap στις 346,03, τον FT Mid στις 1.175 μονάδες. Και με τη μόχλευση να επιστρέφει πανηγυρικά στις τράπεζες, με στοχευμένες αγορές τις τελευταίες δύο ώρες στις 31/5. Στις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank δόθηκε ακόμα μία παράσταση προκειμένου να πειστεί η επενδυτική κοινότητα για το ποιος έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις, ποιος «τρέχει» και με ποιους όρους το παιχνίδι και τι θα πρέπει να περιμένουμε εμείς οι μικρότεροι επενδυτές και παίκτες.
Υπεραπόδοση για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την Alpha Bank, όπως σημειώναμε και στο σχόλιο του Σαββατοκύριακου, να φτιάχνει κλίμα. Η Alpha σηκώνει πήχη και προσδοκίες σημειώνει ο Γιώργος Σαββάκης και έχει απόλυτο δίκιο. Η υπερκάλυψη της ΑΜΚ κι η επίτευξη του στόχου του 12% εύλογα ανέβασαν στροφές στον κλάδο, με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, στο παιχνίδι κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Το γύρισμα της Alpha Bank με 10,38% με συναλλαγές 11,145 εκατ. τεμαχίων, η υπεραπόδοση του FT Mid, οι αυξημένοι τζίροι που έγιναν και στις άλλες τρεις μετοχές-συστημικών τραπεζών τροφοδοτούν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Το ενδεχόμενο επαναφοράς του Χ.Α. προς τις 1.050 με στόχο τις 1.080 μονάδες και με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου.
Ωστόσο, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έχει προκύψει ένας... joker, από αυτούς που μπορεί να απορρυθμίσουν τους σχεδιασμούς του εγχώριου συστήματος. Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, οι άγριες σκηνές βίας και καταστολής στην Κωνσταντινούπολη (και όχι μόνο) δεν μπορεί να μην συνεκτιμώνται στον ευρύτερο σχεδιασμό. Τι σημαίνουν οι ταραχές στην Τουρκία διερωτάται το Stratfor(*), τη στιγμή που -πέραν της προσπάθειας δημιουργίας κλίματος με επίκεντρο τις τράπεζες- ελλοχεύει άλλος ένας ουσιώδης κίνδυνος. Εισπράξεις... μηδέν για ΤΑΙΠΕΔ το πρώτο 6μηνο γράφει ο Φώτης Κόλλιας, ό,τι αυτό συνεπάγεται λίγο πριν από την τελική... κλήρωση για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, όπως ανέφερε την 1η/6 ο Μιχάλης Καϊταντζίδης.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά -συνεκτιμώντας τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου- για να εκτιμήσουμε πως παρά την εμφανή προσπάθεια μόχλευσης με επίκεντρο τις τράπεζες η αγορά θέλει προσοχή, πολλή προσοχή. Κυρίως από όλους εμάς τους βραχυπρόθεσμους μικροπαίκτες.
(*) Επίκαιρο όσο ποτέ -και εν μέρει προφητικό- το τελευταίο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού, Μετά τον Ερντογάν τι? (εκδόσεις Πατάκη). Στο ίδιο βιβλίο εκτενής ανάλυση, ενδελεχής ματιά στην οικονομία της Τουρκίας, στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα της γείτονος από τον καθηγητή Κώστα Μελά.