Μάχη για το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Πέριξ της σημαντικής στήριξης κινείται το ΧΑ. Οι πωλητές επιμένουν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και σε Alpha Bank. Μέτριος τζίρος και «ταλαιπωρία» του FTSE 25 στις 330-335 μονάδες. Οριακές πλέον οι διακυμάνσεις για ΕΤΕ. «Πλάτη» από ΕΕΕ.

Προβάδισμα στους πωλητές, πιέσεις στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί νωρίτερα και κάτω από τις 980 μονάδες αλλά να επανακτά το συγκεκριμένο επίπεδο προς το τέλος της συνεδρίασης.

Σταδιακή η επιβάρυνση του κλίματος και της διάθεσης των βραχυπρόθεσμων παικτών, με τους δείκτες να περνούν σε αρνητικό έδαφος, την πρώτη φορά λίγο μετά τις 11.15 και λίγο μετά τις 11.30 τη δεύτερη, οπότε και παραμένουν έως και 1,71% χαμηλότερα.

Μεγαλύτερες συγκριτικά οι απώλειες για τον FT Mid (-1,71%) λόγω της Eurobank αλλά και της υποχώρησης μετοχών-σηματωρών του δείκτη. Υπερισχύουν οι πωλητές στις μετοχές των ΣΙΔΕΝΟΡ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και των ΧΑΛΚΟΡ, ΕΒΖ.

Η εμφανέστατη κλίση του συγκεκριμένου δείκτη από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της Δευτέρας μας καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς και για το υπόλοιπο της αγοράς. Θυμίζουμε πως ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αντέδρασε έως τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, όπου και ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις.

Πωλήσεις που συνεχίζονταν μέχρι πριν από λίγο, όπου ο δείκτης πιέζεται προς τις 1.135 μονάδες. Περί τις 65 μονάδες χαμηλότερα από την τοπική κορυφή στις 3/6 για τον δείκτη που θεωρούμε σηματωρό της κίνησης απεγκλωβισμού της αγοράς από τα «ελάχιστά» της περίπου τέτοιες μέρες πέρυσι.

Οι συναλλαγές μετριότατες στα 17 εκατ. ευρώ -λίγο πριν από τις 12.55-, με 10,8 εκατ. τεμάχια.

Ο FTSE Large Cap σταθεροποιείται στην περιοχή των 332-334 μονάδων, με τον δείκτη να έχει... περιθώριο περαιτέρω διολίσθησης μέχρι τις 320 μονάδες (περίπου), που θεωρούνται σημαντικό σημείο αναφοράς.

Η μετοχή της CC HBC ενισχύθηκε νωρίτερα έως και 4,25%, κυμαίνεται δε τώρα στα 20,76-21 ευρώ. Η Alpha Bank σταθερά χαμηλότερα του 0,60 ευρώ, δοκιμάζει ενδεχομένως εκ νέου τη διαδρομή προς το 0,55-0,54 ευρώ.

Ερώτημα παραμένει η διακύμανση της Εθνικής, που μετά την αρχική αντίδραση έως τα 4,87 ευρώ γύρισε λίγο μετά τις 12.40 έως 0,44% χαμηλότερα προς τα 4,50 ευρώ.

Η διόρθωση της μετοχής της Εθνικής σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τις νέες εντολές πώλησης στους τίτλους του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ. Σχεδόν παράλληλη η πίεση στις μετοχές Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Motor Oil κ.ά., κι οι απώλειες του Γ.Δ. διευρύνθηκαν έως 0,68% στις 974 μονάδες.

Αρνητικές οι περισσότερες βραχυπρόθεσμες τεχνικές ενδείξεις, χωρίς κίνητρο η αγορά, με αμφίσημες εκτιμήσεις ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία ενώ η κυβέρνηση... πελαγοδρομεί για ακόμη μία φορά.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν και τη σημερινή ταλαιπωρία περισσότερο σε εγγενείς λόγους και ελάχιστα σε εξωτερικούς. Άλλωστε, στις περισσότερες ευρωαγορές η εικόνα δεν είχε διαφοροποιηθεί αισθητά σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας.

Κλείνοντας, να πούμε πως το ΕΤΕΔ κυμαινόταν στο 0,230 ευρώ έως 0,346 ευρώ περίπου, 11% υψηλότερα έναντι του 26% στην αρχή της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v