Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λελογισμένη (;) κατοχύρωση κερδών

Σαφώς ηπιότερη από ό,τι η προηγούμενη φαίνεται η τρέχουσα κατοχύρωση κερδών σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές. Εμφανώς ελεγχόμενη η προσφορά και η διάθεση κατοχύρωσης κερδών στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ανακάμπτουν μετοχές της Τρ. Πειραιώς, ΔΕΗ, αλλά και ομίλων όπως Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, 3E, και ορισμένων ακόμη εισηγμένων. Στην προοπτική ανάπτυξης της Εθνικής επιμένει η Citigroup.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με σχετική ψυχραιμία αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής η κατάσταση.

Οι κινήσεις ορισμένων διαχειριστών επιθετικών χαρτοφυλακίων σε μεμονωμένες αναδυόμενες αγορές φαίνεται πως μέχρι στιγμής είναι μικρότερης έκτασης και πιθανόν διάρκειας από ό,τι πρόσφατα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σαφώς ηπιότερες παρενέργειες σε άλλες αγορές αυτής της κατηγορίας, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τη δράση ενεργών παικτών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Βέβαια, σε ορισμένους τίτλους (ενδεικτικότερη είναι η περίπτωση της Αγροτικής) φαίνεται πως αρκετοί ”παίκτες” παραμένουν προσανατολισμένοι στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι και στην αποκόμιση υπεραξιών είτε από τις διακυμάνσεις των μετοχών είτε από τις πωλήσεις τους στην αγορά παραγώγων.

Οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στις 14:45 στα περίπου 181 εκατ. ευρώ, λιγότερες συγκριτικά με αυτές των προηγούμενων συνεδριάσεων, πλην, όμως, ικανοποιητικές σε γενικές γραμμές.

Από τον τραπεζικό κλάδο, εάν εξαιρεθεί η Αγροτική, όπου οι συναλλαγές ξεπερνούσαν το 1 εκατ. τεμάχια, η μεγαλύτερη πίεση φαίνεται να ασκείται στην Alpha Bank (2,2%) και λιγότερο στην Εθνική (1,3%).

Πρόκειται για δύο μετοχές που από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας είχαν σημειώσει σημαντική υπεραπόδοση (δες προσυνεδριακό σχόλιο), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμων κερδών.

Αρνητικά, όμως, διαμορφώνεται η τιμή της Εurobank προς τα 31,76 ευρώ, της Εμπορικής λίγο χαμηλότερα στα 26,90 ευρώ, ενώ ανοδικά επιμένει με 1,2% στα 24,46 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή των δύο τηλεπικοινωνιακών ομίλων Cosmote-OTE, καθώς οι συναλλαγές (δυνάμει προσφορά) είναι συγκριτικά περιορισμένες, αφού δεν ξεπερνούσαν τις 185.000 τεμάχια στην πρώτη και τις 305.000 στον ΟΤΕ.

Αντιθέτως, συνέχιζε ανοδικά προς τα 18,82 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, της Βιοχάλκο στα 8,12 ευρώ, ενώ αγοραστές μέχρι τα 20,70 ευρώ εμφανίζονταν (0,50%) στη μετοχή του Μυτιληναίου.

Στο Αλουμίνιο πωλητές – αγοραστές ”συναντιόνταν” κατά 0,8% χαμηλότερα στα 34,70 ευρώ.

Σε μία τέτοια συνεδρίαση, η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ των μετοχών που υποχωρούν, θα πρέπει, όμως, να επισημανθεί πως μετοχές εταιριών όπως Ελληνική Υφαντουργία (δες σχετικό θέμα για αμερικανική αγορά), Νεοχημική, Jumbo, Πήγασος, Βιοχάλκο, Autohellas, Frigoglass, 3E, KAE και ορισμένων ακόμη κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

Σημείωση: Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εκ νέου προσέγγιση της Citigroup για τον όμιλο της Εθνικής, καθώς στο σχετικό θέμα ο ξένος οίκος φαίνεται να γίνεται πιο επίμονος και ”πιεστικός”. Μήπως γνωρίζει κάτι περισσότερο από την αγορά;

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία αρκούντος ενδιαφέρουσα προσέγγιση των προοπτικών του ομίλου της Εθνικής, όπου όπως σημειώνεται και στην τελευταία έκθεση της Π&Κ για τον ελληνικό κλάδο υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης σε βάθος 2-3 χρόνων.

Αυτή η κοινή προσέγγιση της Π&Κ, αλλά και πιο εξειδικευμένα της Citigroup, φαίνεται να ενισχύει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, που περιμένουν κάτι από τον κλάδο, σχετικά άμεσα.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v