Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό (και ”εισαγόμενο”) το κλίμα

Το θετικό κλίμα από Νέα Υόρκη μέχρι Ευρώπη μπορεί υπό προϋποθέσεις να επηρεάσει ανάλογα και τη Σοφοκλέους. Στο επίκεντρο, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κλάδοι των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών, ενώ για ορισμένες μετοχές του FTSE-20 αλλά και του MidCap 40 αναμένεται υπεραπόδοση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο ούριος άνεμος, που από το βράδυ της Παρασκευής διατρέχει τη Νέα Υόρκη, επηρεάζοντας ανάλογα από νωρίς το πρωί τις ευρωπαϊκές αγορές, είναι πιθανό να φτάσει μέχρι και τη Σοφοκλέους.

Η μόνη παράμετρος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά είναι αυτή που αφορά τις πιθανές εξελίξεις από τη δικαστική εμπλοκή της πρώην ανακρίτριας.

Όμως, σε καθαρά οικονομικό και τεχνικό επίπεδο οι προϋποθέσεις είναι περισσότερο θετικές παρά αρνητικές και για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Μια τάση που και σε επίπεδο FTSE-20 έχει μεταβληθεί και πάλι σε ανοδική (και βραχυπρόθεσμα), καθώς ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται στις 2.223,8 μονάδες.

Άλλωστε, ισχυροί επενδυτικοί οίκοι (ξένοι και ελληνικοί) έχουν αρχίσει από την προηγούμενη Τρίτη – Τετάρτη να προσεγγίζουν και πάλι θετικά επιμέρους μετοχές – επιλογές τους, είτε πρόκειται για τη Citigroup είτε για την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Η τελευταία σε έκθεσή της δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε ελληνικές τράπεζες, θέτοντας ενδεικτικά τιμή-στόχο για την Εθνική στα 51 ευρώ, στα 40 ευρώ για τη Eurobank ή στα 6,3 ευρώ για την Αγροτική.

Ανάλογα θετική θέση λαμβάνει για Πειραιώς, Alpha Bank και Εμπορική, με ενδιαφέρουσα την εκτίμησή της πως οι όμιλοι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στα επόμενα τρία χρόνια.

Ενδιαφέροντα στοιχεία - προσεγγίσεις και για τη βραχυπρόθεσμη τάση αναφέρονται στη θέση της Merit ΑΧΕΠΕΥ (δες σχετικό θέμα της 11ης Μαρτίου).

Την ίδια περίοδο οι φήμες και οι ειδήσεις από τον διεθνή τραπεζικό και τηλεπικοινωνιακό χώρο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδυνάμωση του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος και για μετοχές ελληνικών ιδρυμάτων - ομίλων.

Οι φήμες περί προσφοράς της Citigroup για Societe Generale, είτε έχουν βάση είτε όχι, ενισχύουν την εκτίμηση πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κλάδος βρίσκεται σε αναδιάταξη δυνάμεων.

Από το ελληνικό μέτωπο το οικονομικό επιτελείο αναζητεί μια καλή συγκυρία για τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής, ενώ εντείνονται οι διεργασίες στο μεσαίο χώρο με επίκεντρο την Εγνατία Τράπεζα.

Και στις τηλεπικοινωνίες, όμως, η ρευστότητα της κατάστασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συντηρεί εκ των πραγμάτων τις ΟΤΕ, CosmΟΤΕ στο επίκεντρο πιθανής εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξένων ομίλων ή χαρτοφυλακίων διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα αναφέρονται είτε στο πιθανό ενδιαφέρον του περίφημου Blackstone για την CosmΟΤΕ, είτε άλλων ισχυρών επενδυτικών χαρτοφυλακίων για τον ΟΤΕ.

Για την αρχή της συνεδρίασης μένει να βεβαιωθεί (ή όχι) η δυναμική συγκεκριμένων μετοχών του FTSE-20, ειδικότερα εκείνων όπου εκτιμάται ότι από τα χαμηλά της 3ης Μαρτίου λαμβάνουν μεθοδικά και από σε πολύ χαμηλότερες τιμές θέσεις ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Το ζητούμενο είναι εάν αυτές οι αγορές που σαφώς έχουν χαμηλή μέση τιμή κτήσης μπορεί να έχουν συνέχεια σήμερα – αύριο προκειμένου να κατοχυρωθούν κέρδη άμεσα, ή αν θα αναζητηθούν αμεσότερες μορφές αποκόμισης κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v