Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Νέες συνθήκες

”Στο εγγύς μέλλον προβλέπουμε νευρικές διακυμάνσεις, πλευρικές διακυμάνσεις και υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα”, αναφέρει η Merit ΑΧΕΠΕΥ. Όπως επισημαίνει, έχουμε περάσει την περίοδο που σημειώνεται συνήθως το ράλι των αρχών του έτους και εισερχόμαστε σταδιακά στην προ-Πασχαλινή περίοδο που δεν μας έχει συνηθίσει σε καλές αποδόσεις.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Νέες συνθήκες
των Εμμανουήλ Βάρσου, Ανδρέα Καραλή*

Την περασμένη εβδομάδα η Σοφοκλέους πέρασε ένα αρκετά ισχυρό σοκ, αφού μέσα σε μόλις 7 συνεδριάσεις απώλεσε περίπου 10% της τιμής του Γενικού Δείκτη, υποχωρώντας κατά 400 μονάδες, ενώ πολλές μετοχές –ειδικά της περιφέρειας- υπέστησαν απώλειες μέχρι και 30% από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Και πάνω που η κατάσταση είχε λάβει μια τροπή αρκετά δυσάρεστη για μεγάλο πλήθος επενδυτών που είχαν τοποθετηθεί προσφάτως, κατάφερε ν’ αντιδράσει και να καλύψει –προς το παρόν- ένα σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους.

Αυτή ήταν μια περιγραφή της κατάστασης. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια ενδελεχή απόπειρα επεξήγησης των γεγονότων, αλλά δεν θέλουμε να καταντήσουμε γραφικοί.

Μπορούμε να αποδώσουμε τα αίτια της βίαιης διόρθωσης στην άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ, στην απειλή για νέα άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ, στην έξοδο κεφαλαίων από τις αγορές της αναδυόμενης ανατολικής Ευρώπης, στον επαναπατρισμό κεφαλαίων στις ΗΠΑ λόγω της διόρθωσης που σημείωσε το 10ετές ομόλογο, σε όλα αυτά μαζί ή στο καθένα ξεχωριστά, ενώ αν ψάξουμε λίγο ακόμα σίγουρα θα βρούμε κι άλλους λόγους.

Οι σπόροι της διόρθωσης κουβαλιούνται στην κοιλιά κάθε ανοδικής κίνησης της αγοράς. Και μεγαλώνουν όσο η τάση εξελίσσεται. Πολύ απλά, μπορεί να πει κανείς, η διόρθωση ξεκινά όταν αλλάξει η οπτική όσων προηγουμένως αγόραζαν.

Δεν θεωρούμε ότι συνέβη κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά. Το εύρος της διόρθωσης όμως, όπως και ο χαρακτήρας της, μπορούν ν’ αποδοθούν στην ποιότητα και το προφίλ των συμμετεχόντων στην αγορά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Και πάνω σε αυτό το κομμάτι έχουμε τοποθετηθεί στο πρόσφατο παρελθόν: οι παίκτες έχουν πληθύνει, έχουν μεγαλώσει, έχουν γίνει πιο επιθετικοί, πιο βραχυπρόθεσμοι και πιο νευρικοί. Πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι σε αυτές τις συνθήκες.

Στο τεχνικό κομμάτι, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την άνοδο της Παρασκευής, της Πέμπτης και της ”μισής” Τετάρτης ως ”διόρθωση στη διόρθωση”.

Αυτή μπορεί να φτάσει ως τις 4.050 μονάδες του Γενικού Δείκτη όπου συναντάμε το πρώτο επίπεδο υποψήφιας αντίστασης. Αν κρίνουμε από τον τζίρο της Παρασκευής που ήταν αισθητά μειωμένος, μπορούμε να δούμε τα πρώτα σημάδια κόπωσης αυτής της αντίδρασης.

Θεωρούμε αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο νέου μικρού ”βυθίσματος”, ωστόσο το προηγούμενο χαμηλό προσφέρει πλέον ένα σημαντικό υποψήφιο επίπεδο στήριξης.

Κρίνουμε ότι οι πιθανότητες να κινηθούμε ως τα προηγούμενα υψηλά είναι αρκετά μικρές, ωστόσο δεν βλέπουμε να έχει αλλάξει κάτι στα θεμελιώδη της αγοράς μας, ούτε όμως και στις αγορές της ”γεωγραφικής” περιοχής μας.

Εποχικά έχουμε περάσει την περίοδο που σημειώνεται συνήθως το ράλι των αρχών του έτους και εισερχόμαστε σταδιακά στην προ-Πασχαλινή περίοδο που δεν μας έχει συνηθίσει σε καλές αποδόσεις.

Επομένως, στο εγγύς μέλλον προβλέπουμε νευρικές διακυμάνσεις, πλευρικές διακυμάνσεις και υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Οι πτωτικές συνεδριάσεις θ’ αποτελούν ευκαιρίες τοποθετήσεων, ενώ στα υψηλά θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τη ρευστότητά μας.

Καλή Σαρακοστή.

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v