Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τράπεζες και... μπουρμπουλολογία ο τόνος

Κυρίως τραπεζοκεντρική η αντίδραση από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης, παρασύρει ένα ικανό μέρος της αγοράς, ειδικότερα μετοχές υγιών επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, όμως, η σκιά των δικαστικών εμπλοκών, που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματική οικονομία, επηρεάζει ένα άλλο μερίδιο της αγοράς με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και τελεσίδικα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο περιεχόμενο του σημερινού Εγερτηρίου αποτυπώνεται εύγλωττα μία κατάσταση που δεν έχει και μεγάλη σχέση με την πραγματική οικονομία.

Είτε αρέσει είτε όχι στους παράγοντες, ανάλογα με την πλευρά που τοποθετείται ο καθένας, το περιβάλλον που διαμορφώνεται δείχνει να επιδρά ανασταλτικά στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, χωρίς αυτό βεβαίως να ακυρώνει την όποια προσπάθεια εξιχνίασης, διερεύνησης αυτών που έχουν γίνει κατά το παρελθόν.

Όπως και της απόδοσης ευθυνών, εάν αυτές αποδειχθούν.

Είναι όμως μία κατάσταση που δεν έχει σχέση με την οικονομία, αλλά φαίνεται πως την επηρεάζει.

Γι’ αυτό η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης θα πρέπει να οδηγήσει στην απεμπλοκή της οικονομίας από τις δικαστικές παρενέργειες και τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Στην αγορά, μετά τη χθεσινή τραπεζοκεντρική άνοδο, έχουν αρχίσει και φημολογούνται πάλι διάφορα για τις πιθανές εξελίξεις που ενδέχεται να προκύψουν σε σχετικά εύθετο χρόνο.

Κατά την εκτίμησή μας, όλα αυτά τα ενδεχόμενα είναι εδώ και χρόνια ανοιχτά, πριν ακόμη ξεκινήσει η προσπάθεια συνένωσης των δυνάμεων της Εθνικής με την Alpha Bank και θα διατρέχουν τον κλάδο σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, άμεσα, ορατές είναι μόνο οι εξελίξεις από το μέτωπο της Αγροτικής και της Εγνατίας.

Είναι όμως εμφανείς οι κινήσεις διορατικών, επενδυτικών οίκων και σχημάτων που λαμβάνουν (όχι μόνο επενδυτικά) θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων, οι οποίες μπορεί να έχουν διπλή ανάγνωση, συμπεριλαμβανομένης και της προεξόφλησης φημολογούμενων εξελίξεων.

Ορατά ωστόσο είναι τα οικονομικά αποτελέσματα ομίλων και εταιριών, όπως του ομίλου ΔΕΛΤΑ, της Chipita, η αναβάθμιση του ΟΠΑΠ στα 31,7 ευρώ από την HSBC, όπως και άλλες επιμέρους ειδήσεις που χρήζουν προσοχής.

Δεν είναι τυχαίο πως στις τελευταίες συνεδριάσεις, ακόμη και πριν από τη μεγάλη διόρθωση, μετοχές υγιών επιχειρήσεων παρέμεναν σταθερές επιλογές ικανής μερίδας επενδυτών.

Δεν είναι τυχαίο πως στις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις, μετοχές ομίλων από τον Τιτάν και την Coca Cola μέχρι τις ΕΛΤΕΧ, Ρόκας, J&P Άβαξ, Frigoglass, τις Cosmote, EXAE, Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και αρκετά μικρότερες σε θέση εταιρίες συγκεντρώνουν καθημερινά ικανή μερίδα του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αυτές οι μετοχές, των υγιών εταιριών, αποτελούν την ασπίδα της αγοράς, την τροχοπέδη, εάν θέλετε, στις εκάστοτε διορθώσεις και τον πυρήνα–μοχλό αντίδρασης και επαναφοράς.

Από τεχνικής πλευράς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σήμερα – αύριο το γεγονός ότι από τα χαμηλά της αγοράς ο Γ.Δ. είχε αντιδράσει μέχρι και χθες κατά 4,3%, ο τραπεζικός κλάδος κατά 5,3% και μετοχές-μοχλοί αυτής της αντίδρασης, όπως η Εθνική και η Alpha, κατά 4,7 και 6,7%.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας κλικ στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης” στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v