Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστούγεννα για... ταύρους

Στο ρυθμό των συμφωνιών και των υψηλών επιπέδων 4-5 ετών κινείται και η Σοφοκλέους. Η Citigroup εμφανίζεται εξαιρετικά θετική για τις αγορές γενικότερα, τη στιγμή που στη Σοφοκλέους οι ξένοι διερευνούν τις επόμενες επενδυτικές επιλογές τους για το 2006.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην τελική φάση για την αποκόμιση του... εορταστικού δώρου βρίσκεται η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά από χθες και τις 3.600 μονάδες.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα αρκετοί αναλυτές έθεταν ως στόχο γι’ αυτή την περίοδο την προσέγγιση της περιοχής των 3.610-3.630 μονάδων ή των περίπου 1.990-2.000 για τον FTSE-20.

Η αγορά τους δικαιώνει, και το σημαντικότερο, φέρνει τους ισχυρούς ”παίκτες” να ξεκινούν τη χρονιά του 2006 από ένα υψηλό σημείο αναφοράς – εκκίνησης.

Αυτό όμως που, κατά την εκτίμησή μας, έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφορά στην εκτίμηση της Citigroup, που παραμένει θετική – επιθετική για μετοχές μακροπρόθεσμα (βλ. σχετικό θέμα).

Φαίνεται πως παρά το γεγονός ότι οι αγορές κυμαίνονται σε υψηλά τεσσάρων και πέντε ετών, η επενδυτική διάθεση διεθνώς συνηγορεί υπέρ της προοπτικής περαιτέρω αντίδρασης.

Στη Σοφοκλέους κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται από τις κινήσεις των ξένων, οι οποίοι τις τελευταίες δύο ημέρες εμφανίστηκαν από την πλευρά των αγοραστών, τη στιγμή που διερευνούν το έδαφος για διεύρυνση των επιλογών τους και προς άλλες μετοχές αναπτυσσόμενων εταιριών.

Εξάλλου, οι αγορές, και η Σοφοκλέους, κινούνται στο ρυθμό συμφωνιών, εξαγορών και επιχειρηματικών κινήσεων.

Στην αγορά μας προεξοφλείται η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ των Δέλτα – Chipita, η Intracom βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη στρατηγικής συνεργασίας με τη ρωσική Sistema (βλ. σχετικό θέμα), η Fidelity αγοράζει Φουρλή, πακέτα του ομίλου Βιοχάλκο μεταβιβάζονται σε εταιρίες με έδρα το Λουξεμβούργο, η Coca Cola ”χτυπά” τον Λανίτη στην Κύπρο και έπεται συνέχεια.

Με αυτό το κλίμα στην αγορά, έχει ενδιαφέρον να φανεί κατά πόσο θα επηρεαστεί σήμερα ο FTSE-20 (λόγω της λήξης των συμβολαίων μηνός Δεκεμβρίου) και ποιο μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών θα ρευστοποιηθεί προκειμένου να κατοχυρωθούν κέρδη.

Αν και, κατά την εκτίμησή μας, στην ανάλυση της Citigroup αποτυπώνεται η μεσομακροπρόθεσμη στόχευση που θα πρέπει να έχει ένας ενεργός ”παίκτης” στις διεθνείς αγορές και τη δική μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v