Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ηπιότητα” για Γ.Δ. - κινητικότητα για ”μεσαία”

Ο ένας μετά τον άλλον οι ξένοι καλύπτουν, ακόμη και τώρα στα υψηλά, τις ελληνικές τράπεζες. Σειρά είχε η Goldman Sachs, τη στιγμή που οι εξελίξεις στον μεσαίο χώρο, λόγω Εμπορικής, Marfin και Κύπρου, ”τρέχουν”. Ζητούμενο για σήμερα η υπεραπόδοση μετοχών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διερευνητικές αγορές λίγο πάνω από τις 3.500 μονάδες, που επιβεβαιώνουν τη θετική διάθεση των επενδυτών. Πρόκειται βέβαια για επιλεγμένες κινήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές εταιριών από τη μεγάλη μέχρι τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Τα κριτήρια είναι κυρίως η τεχνική εικόνα της μετοχής (τάση, εμπορευσιμότητα), τα οικονομικά αποτελέσματα και το... παρασκήνιο.

Με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων, η Εθνική παραμένει ηγέτης της τάσης, τη στιγμή που στον τραπεζικό κλάδο εντείνεται η κινητικότητα, με επίκεντρο σε πρώτη φάση την Εμπορική και σε επόμενη τις Εγνατία, Marfin, χωρίς να υστερεί η Κύπρου.

Στην ομάδα των ξένων οίκων που καλύπτουν και προσεγγίζουν θετικά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προστίθεται και η Goldman Sachs (δες σχετικό θέμα).

Αυξημένη εμπορευσιμότητα και διάθεση ”μόχλευσης” διακρίνεται, ύστερα από καιρό, στον όμιλο Βιοχάλκο, με αιχμή την ΧΑΛΚΟΡ και δευτερευόντως τη ΣΙΔΕΝΟΡ.

Στον χώρο της ευρύτερης πληροφορικής η Info-Quest διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, μετά μάλιστα την απόσχιση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και την ακύρωση 1,4 εκατομμυρίων μετοχών.

Στον όμιλο Μυτιληναίου μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ να δημιουργούν μικρή πίεση στη μετοχή πλην όμως η αγορά της ενέργειας εκ των πραγμάτων θα ανοίξει ουσιαστικά στα επόμενα ένα – δ;yο χρόνια.

Εάν μάλιστα το αποτέλεσμα από την παρουσίαση του ομίλου σε Aμερικανούς θεσμικούς, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, έχει χρηματιστηριακό αντίκτυπο, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια επόμενη ανοδική αντίδραση για το Αλουμίνιο ή ενδεχομένως και τη μητρική.

Το ενθαρρυντικό, και επιμένουμε σε αυτό, αφορά στη θετική εικόνα μετοχών και εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, είτε πρόκειται για τον... αειθαλή Φουρλή, είτε για τον Ρόκα -στα υψηλά πλέον των 10,8 ευρώ- τη Frigoglass, την προνομιούχο της Εγνατίας, τον Λύκο και αρκετές ακόμη μετοχές που υπεραποδίδουν στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ζητούμενο για σήμερα είναι η διασφάλιση της ευρύτερης περιοχής των 3.485–3.500 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, η συντήρηση του FTSE-20 υψηλότερα των 1.938–1.940 μονάδων, με… δικαίωμα στην υπεραπόδοση μετοχών εταιριών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v