Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικοί οιωνοί

Προϋποθέσεις υπεραπόδοσης συγκεκριμένων μετοχών έχουν διαμορφωθεί στη Σοφοκλέους υπό την προϋπόθεση πως η τάση στα ξένα χρηματιστήρια θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ελεγχόμενη. Διάχυτη η αίσθηση στην αγορά για ένα ακόμη ανοδικό προεορταστικό ραλάκι, ενώ και από τεχνικής πλευράς η τάση για τον FT 20 παραμένει και βραχυπρόθεσμα ανοδική. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την προϋπόθεση πως η τάση στα ξένα χρηματιστήρια θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ελεγχόμενη στη Σοφοκλέους έχουν διαμορφωθεί και πάλι προϋποθέσεις υπεραπόδοσης συγκεκριμένων μετοχών.

Μετά την άρση της εκκρεμότητας που ταλάνιζε τα διοικητικά της ΔΕΗ, την κατοχύρωση κερδών από την πλευρά ορισμένων ξένων διαχειριστών και τις επαναγορές τους, προς τα 18,04 ευρώ, στην αγορά υπερισχύει το θετικό κλίμα.

Άλλωστε, και από τεχνικής πλευράς για τον FTSE-20 η τάση παραμένει και βραχυπρόθεσμα ανοδική, μετά μάλιστα την επιβεβαίωση της στήριξης πέριξ των 1.905 μονάδων.

Μετοχές των δεικτών MID-40, SC-80 είχαν ούτως ή άλλως, λιγότερα προβλήματα από ότι η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τη φορά να παραμένει και εδώ ανοδική.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της προηγούμενης εβδομάδας αφορά στην εμφανή μεταφορά ρευστότητας – διάχυση ενδιαφέροντος, προς μετοχές εταιριών της Μεσαίας – Μικρής Κεφαλαιοποίησης, όπου η υπεραπόδοση είναι κύριο γνώρισμα πολλών μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Γενικότερα στην αγορά είναι διάχυτη η αίσθηση, όπως και στα ξένα χρηματιστήρια, πως προλαβαίνουν ακόμη ένα, πιθανότατα το τελευταίο, ανοδικό προεορταστικό ραλάκι, μέχρι το τελικό κλείσιμο των βιβλίων χρήσης ’05.

Στα επιμέρους ”τρέχουν” αρκετά και ενδιαφέροντα στην αγορά, αρχής γενόμενης από μεθαύριο με την Info Quest, εν συνεχεία τη Marfin FG, την Κύπρου, την Εμπορική και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που ακολουθούν.

Στη μετοχή της ΔΕΗ, είναι πιθανή η προσπάθεια προεξόφλησης κάποιων άμεσης απόδοσης κινήσεων της νέας διοίκησης με πιθανή την αντίδραση της μετοχής προς την επόμενη αντίσταση πέριξ των 19 ευρώ.

Σε ανοδική φορά παραμένει η μετοχή του ΟΤΕ, για την Alpha Bank παρά τις πωλήσεις προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, οι ξένοι εμφανίζονται θετικοί με την UBS να θέτει τον πήχη προς τα 33 ευρώ, ενώ στην Εθνική οι αγοραστές τοποθετούνται χωρίς ιδιαίτερη σκέψη υψηλότερα και των 34 ευρώ.

Σε αρκετές μετοχές εταιριών όπως Φουρλής, Ρόκας, Info Quest, Μέτκα, S&B, Δέλτα Συμμετοχών, αλλά και μικρότερης αποτίμησης είτε συνεχίζει να τοποθετείται ρευστότητα είτε λαμβάνει τώρα θέση, πιθανότατα με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Το πιο ενδιαφέρον όμως, από όλα, είναι κατά την εκτίμησή μας το νέο υψηλό σημείο, υψηλότερα στα τελευταία 4 χρόνια, από όπου θα κληθούν να ξεκινήσουν την επόμενη χρήση κυρίως οι ξένοι θεσμικοί.

Από σημείο εκκίνησης - αναφοράς, που σαφώς θέτει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, η χρονιά φαίνεται πως κλείνει με θετικούς οιωνούς, και καλές προϋποθέσεις για τη συνέχεια.

Οπως τονίζει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι τεχνικοί δείκτες τάσης παραμένουν αγορασμένοι, οι ταλαντωτές κινούνται κάτω από τις υπερτιμημένες περιοχές ενώ η νέα μετατόπιση της πλαγιοανοδικής αντίστασης τοποθετείται στις 3.580 μονάδες.

Συμπερασματικά, η αγορά έχει μια μεγαλύτερη ροπή προς την διόρθωση και ενδεχομένως να οδηγηθεί σε μια ήπια πλαγιοκαθοδική κίνηση προς τις 3.410 μονάδες, επίπεδο το οποίο προσεγγίσθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Η ύπαρξη ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια ενόψει ενός τέτοιου ενδεχόμενου εκτιμάται ότι πρέπει να αποτελεί κομμάτι της βραχυπρόθεσμης τακτικής, όπως και οι ήπιες κατοχυρώσεις κερδών σε φάσεις τοπικών υπερβολών σε επιμέρους τίτλους.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.499 μονάδες με κέρδη εβδομαδιαία κέρδη 0,45%, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο FTSE 20. Kέρδη 1,21% για τον Mid 40, απώλειες 1,78% για τον Small Cap 80, ενώ άνοδο 0,11% κατέγραψε ο FTSE 140.

O δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας υποχώρησε 3,53%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Βιοσώλ (33,3%), Κλουκίνας Λάππας (20,7%), Τεχνικές Εκδόσεις (19,5%), Olympic Catering (17,1%), Χαλυβδοφύλλων (15,8%), ΑΝΕΚ (προνομιούχες 1996, 14,2%), Εργάς (12,9%), Sato (12%), Veterin (11,3%) και Fanco (10,5%).

Oι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Εμπορικός Δεσμός (20,6%), Γενέρ (20%), Μαξίμ Περτσινίδης (19,4%), Compucon (14,3%), Tασόγλου (13,6%), Ευρωπαϊκή Πίστη (11,8%), Ξυλεμπορία (προνομιούχες - 11,5%), Προοδευτική (11,1%), Alsinco (11,1%) και Παίρης (11%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v