Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά την καταιγίδα, τι;

Η αγορά ζητά διαλεύκανση των όσων συνέβησαν στη διάρκεια των χθεσινών call auctions στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, που οδήγησαν σε ισχυρή διολίσθηση αρκετούς τίτλους. Μετά τις χθεσινές έντονες αντιδράσεις, πιθανή θεωρείται η τεχνικής μορφής αντίδραση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ό,τι και να διαπράχτηκε χθες, αυτό που ζητά σήμερα η αγορά από τους υπεύθυνους είναι... εξιλέωση.

Το τι συνέβη, εάν κάποιοι ευθύνονται και σε ποιο βαθμό είναι αρμοδιότητα της Εποπτικής Αρχής να διερευνηθεί και να αποδοθούν, εάν τεκμηριωθούν, ευθύνες.

Η ουσία είναι πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην αγορά δόθηκε μια πρώτης τάξεως αφορμή για να διορθώσει βίαια μέσα σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, φέρνοντας για παράδειγμα τη μετοχή της Εθνικής προς τα 33,20 ευρώ, της Eurobank προς τα 26,96 και άλλων πολλών ανάλογων περιπτώσεων.

Παράγοντες της αγοράς και συνάδελφοι επικαλούνται διάφορους και διαφορετικούς λόγους επιχειρώντας να ανιχνεύσουν τα αίτια και την αφορμή της διόρθωσης.

Όλα, από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI μέχρι το κλείσιμο των βιβλίων, την αναδιάρθρωση θεσμικών χαρτοφυλακίων, τη διεθνή συγκυρία, τα αποτελέσματα 9μήνου, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρνητικής εικόνας.

Τα όσα συνέβησαν χθες προς το κλείσιμο απλώς επέτειναν και επιβάρυναν το πρόβλημα.

Όμως, με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου και τη χθεσινή χρηματιστηριακή συμπεριφορά, διαπιστώνεται πως λόγου χάρη ο ΟΤΕ εξακολουθεί να κινείται ανοδικά προς τα 18,18 ευρώ, συνεχίζεται η αντίδραση της ΔΕΗ προς τα 17,66 ευρώ, μετά την... υποτίμηση της Deutsche Bank, ενώ πληθαίνουν οι εταιρίες από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που εμφανίζουν βελτίωση της θέσης τους.

Πέρα από τις λίγο πολύ γνωστές περιπτώσεις, χρήζει προσοχής το 9μηνο για παράδειγμα της Κλουκίνας, της Betanet, της Καθημερινής, της Διεκάτ, της Inform Lykos, αλλά και των Ελληνικά Καλώδια, Πλαστικά Κρήτης και αρκετών ακόμη εταιριών από αυτή την κατηγορία.

Το πιθανότερο είναι πως η αγορά θα βρει άμεσα το δρόμο της, αν όχι στο σύνολό της, για ένα μεγάλο μέρος μετοχών εταιριών, που με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου και την πορεία των τελευταίων ημερών δικαιούνται καλύτερης αποτίμησης.

Θα επιμείνουμε πως τα όσα συνέβησαν χθες αποτελούν αντικείμενο έρευνας και αρμοδιότητας της εποπτικής αρχής, καθώς οι κινήσεις των συγκεκριμένων 3-4 χρηματιστηριακών φαίνεται να προετοιμάζονταν από την αρχή της εβδομάδας.

Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι, αναφέρουμε πως με βάση τον αριθμό των ανοιχτών θέσεων και όσων αγοράστηκαν από τα short, συνέβησαν... πρωτόγνωρα ”πράματα και θάματα” στον παράλληλο χώρο της αγοράς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην αρχή της συνεδρίασης της Δευτέρας υπήρχαν ανοιχτές θέσεις στη μετοχή της Εθνικής 1.665.830 τεμαχίων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας του ΑΣΕ, οι θέσεις που καλύφτηκαν έφταναν το 1.377.614.

Ανάλογα... κρούσματα παρατηρήθηκαν στο σύνολο των δεικτοβαρών μετοχών, του FTSE-20, με ό,τι αυτό μπορεί να προκάλεσε στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v