Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζουν τα εννεάμηνα

Για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση επιχειρείται η εξοικείωση της αγοράς με το νέο τρόπο των συναλλαγών και η αφομοίωση της λελογισμένης προσφοράς που -όπως ήταν αναμενόμενο- δημιουργήθηκε στη Σοφοκλέους. Σε νέο ιστορικά υψηλό σημείο γίνεται πλέον η διαπραγμάτευση της μετοχής της CosmΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου αποδεικνύεται καθοριστική για τη βραχυπρόθεσμη τάση συγκεκριμένων μετοχών, που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση από τις 11:30.

Αρχικά η μετοχή των Folli Follie πιέστηκε μέχρι και 2,4% χαμηλότερα προς τα 22,10 ευρώ (δες σχετικό θέμα για αποτελέσματα), ενώ μεγαλύτερη ήταν η πίεση που έφερε την Intracom χαμηλότερα και των 5 ευρώ (δες σχετικό θέμα).

Στη συνέχεια, ειδικότερα στη μετοχή της Intracom δόθηκαν εντολές αγοράς από τα 4,98 μέχρι τα 5 ευρώ, περιορίζοντας τις απώλειες στο 1,9%.

Είναι, όμως, συνολικότερα αρνητική η εικόνα των βασικών δεικτών FTSE, καθώς ο 20άρης υποχωρεί κατά 0,78 και ο ΜΙD οριακά κατά 0,03%.

Αυξημένες συναλλαγές μέχρι τα 27,42 ευρώ σημειώνονται στη μετοχή της Eurobank (δες σχετικό θέμα), ενώ σε μικρότερο βαθμό πωλητές υπάρχουν στη μετοχή του ΟΤΕ προς τα 17,76 ευρώ, στην Alpha Bank προς τα 25,42 ευρώ και στην Πειραιώς προς τα 16,94 ευρώ.

Από τον 20άρη ξεχωρίζει μία μετοχή, της CosmΟΤΕ, με την τρέχουσα τιμή να διαμορφώνεται στα 18,74 ευρώ, που με βάση την προηγούμενη τιμή των 18,62 ευρώ αποτελεί ”νέο ιστορικά υψηλό για τη θυγατρική του ΟΤΕ”.

Μέχρι στιγμής είναι συγκριτικά καλύτερη από ό,τι στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η συμπεριφορά μετοχών από τον ευρύτερο χώρο του ΜΙD 40, καθώς αγοραστές φέρνουν υψηλότερα τις μετοχές της Chipita (στα 3 ευρώ), Γενικής (στα 9,04 ευρώ), Intralot (στα 13,40 ευρώ), Αλουμίνιο (22,5 ευρώ), Ηρακλής (9,08 ευρώ), Μέτκα (8,22 ευρώ), Τεχνική Ολυμπιακή (4,70 ευρώ), Βωβός (13,70 ευρώ) και Εθνική Ακινήτων (4,40 ευρώ).

Από την ίδια κατηγορία μετοχών ξεχωρίζουν οι Blue Star στα 1,31 ευρώ, Μηχανική στα 1,85 ευρώ, Πλαίσιο στα 5,98 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς πωλητές υπάρχουν από την πλευρά ορισμένων εγχώριων θεσμικών, ενώ με βάση το νέο πρόγραμμα διαμόρφωσης της τιμής οι ισχυρές χρηματιστηριακές φαίνεται πως κρατούν για μετά τις 16:30 το μεγαλύτερο μέρος των εντολών – πράξεων ξένων πελατών.

Εάν η αγορά κινηθεί ανάλογα με το ρυθμό των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, δεν αποκλείεται για τη συνέχεια να υπάρξει ένα παιχνίδι ”φθοράς-αφθαρσίας” για συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης αποτίμησης, χωρίς ωστόσο να θεωρείται καθοριστικό το διάστημα της συνεδρίασης μέχρι τις 14:30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v