Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Νυσταγμένες” συνεδριάσεις...

Ο ”κερδοσκόπος”, όπως αυτοαποκαλείται (όχι ο γνωστός του... Κέρδους), γράφει σήμερα για τις τρεις πρώτες ”νυσταγμένες” μέρες της Νέας Αγοράς. Κάνει προτάσεις και ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Για τους Έλληνες θεσμικούς, τους ξένους οίκους, για τους traders.

”Νυσταγμένες” συνεδριάσεις...
Ο ”κερδοσκόπος”, όπως αυτοαποκαλείται (όχι ο γνωστός του... Κέρδους), γράφει σήμερα για τις τρεις πρώτες ”νυσταγμένες” μέρες της Νέας Αγοράς. Κάνει προτάσεις και ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Για τους Έλληνες θεσμικούς, τους ξένους οίκους, για τους traders.

Δημοσιεύουμε την επιστολή δίχως να συμφωνούμε απόλυτα. Η δική μας θέση είναι ότι η κατηγοριοποίηση μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τη μικρή κεφαλαιοποίηση να ξεφύγει από τη μιζέρια της.

Η απαξίωση υπάρχει εδώ και καιρό και δεν είναι αποτέλεσμα της κατηγοριοποίησης. Ωστόσο, ο φίλος αναγνώστης κάνει ορισμένες παρατηρήσεις που θα πρέπει να τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής των αρμοδίων. Όπως αυτή του να συμμετέχουν όλες οι μετοχές στο άνοιγμα.

”Χωρίς να θέλω να φανώ γρήγορα αφοριστικός, οι τρεις πρώτες μέρες έδειξαν πολλά ”κενά”. Ο τρόπος των τιμών κλεισιμάτων με τα call auctions για τη Διεθνή Αγορά είναι παράλογος.

Αυτό παρατηρήθηκε προχθές (κλείσιμο έντονα προς τα πάνω, πολύ πιο πάνω από την ημερήσια ζώνη συναλλαγών για κάποια χαρτιά του FTSE-20, Alpha, OTE), αλλά και χθες πολύ πιο κάτω για κάποια άλλα (EEEK, OΠΑΠ).

Το χειρότερο είναι ότι η δεύτερη αγορά (Κύρια τη λένε νομίζω) δείχνει να μαραζώνει κυριολεκτικά. Οι μέσοι όροι του όγκου των χαρτιών αυτής της αγοράς πέφτουν συνεχώς.

Δεν ξέρω αν οφείλεται στην περίοδο προσαρμογής ή σε κάτι άλλο, πάντως οι 3 πρώτες μέρες δείχνουν παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για οποιοδήποτε χαρτί δεν ασχολούνται ΞΕΝΟΙ θεσμικοί. Τουλάχιστον πριν υπήρχαν κάποιοι παράγοντες της αγοράς (επαγγελματίες, κερδοσκόποι κ.λπ.) που ασχολιόντουσαν με κάποια από τα χαρτιά αυτά.

Τώρα όλοι κοιτάζονται. Και είναι φυσικό... Όταν χασμουριέσαι μέχρι τις δύο το μεσημέρι παρακολουθώντας τη συνεδρίαση να πραγματοποιείται με 5 (ναι μόνο 5!) χαρτιά του FTSE-20 επειδή μόνο με τα εκάστοτε πέντε ασχολούνται οι ξένοι θεσμικοί, τότε δυστυχώς η αγορά μας -εδώ και αρκετό καιρό (άσχετα με το τι υποστηρίζουν διάφοροι δημοσιογράφοι και παράγοντες)- καταλήγει να είναι ένα ΠΤΩΜΑ.

Ένα πτώμα χωρίς ραχοκοκαλιά που κινείται με στεροειδή. Τα στεροειδή αυτά είναι οι εντολές των ξένων θεσμικών στον FTSE-20. Οι Έλληνες θεσμικοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι (ειδικά τώρα που τελείωσε και η μόδα των πακέτων με discount) και, το βασικότερο, οι ιδιώτες μικροεπενδυτές είναι άφαντοι και ούτε πρόκειται να εμφανιστούν με τα νέα μέτρα (δύσκολο να πείσεις τώρα ιδιώτη να αγοράσει τράπεζες με Ρ/Ε 19 ή ΟΠΑΠ εδώ πάνω...).

Τώρα με τα νέα μέτρα κάνουν ό,τι μπορούν για να διώξουν και εμάς, τους κερδοσκόπους/traders, που με τη ρευστότητά μας στο σύστημα, αν μη τι άλλο, δίναμε κάποια ζωντάνια στην ταλαίπωρη περιφέρεια.

Έχουν άραγε αναρωτηθεί τι θα συμβεί όταν οι ξένοι απλώς βαρεθούν να ασχολούνται με εμάς (όχι πουλήσουν, ΒΑΡΕΘΟΥΝ).

Τέλος πάντων, η άποψή μου είναι ότι καλό θα ήταν να σουλουπώσουνε κάπως τον τρόπο κλεισίματος της τιμής για τη Διεθνή Αγορά και, το βασικότερο, να επανέλθουν οι υπόλοιπες μετοχές στο προηγούμενο συνεχόμενο (ή έστω σπαστό) ωράριο.

Είναι πολύ σημαντικό οι μετοχές να διαπραγματεύονται στο ΑΝΟΙΓΜΑ της συνεδρίασης. Σε κάθε αγορά του πλανήτη, οι πιο βασικές και ρευστές ώρες είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο (και όχι στη μέση στις δύο το μεσημέρι που όλοι είναι φαγωμένοι και νυσταγμένοι).

Προσδοκώντας σε κάτι καλύτερο από αυτό που βλέπω τις τρεις τελευταίες μέρες νυσταγμένος...”.

Υπεύθυνος για τη φιλοξενία:

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v