Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από τα υψηλά έτους

Μία ”ανάσα” από τα υψηλά έτους διαμορφώνεται και πάλι η αγορά, με αρκετές προϋποθέσεις και ικανές ενδείξεις για ακόμη μία ανοδική φάση υπεραπόδοσης ορισμένων μετοχών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Τα αποτελέσματα 9μήνου διευκολύνουν τις επενδυτικές επιλογές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο περιορισμένο ενδεχόμενο πτωτικής κίνησης για το Γενικό Δείκτη αναφέρεται σήμερα το πρωί η Marfin Analysis.

Σε ανάλογο, ήπιο... κλίμα κινούνται και οι άλλες χρηματιστηριακές, με την Proton να σχετίζει την πορεία των βασικών μετοχών με τις ξένες αγορές και την Εγνατία Finance να υπενθυμίζει πως η αγορά απέχει μία ”ανάσα” από τα υψηλά έτους.

Το γεγονός ότι μετοχές-”κλειδιά” της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται ακόμη υψηλότερα, είτε πάνω από τη μέση τιμή του ’99 είτε κοντά σε ιστορικά μέγιστα, αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη για τη συνέχεια.

Εάν το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια βοηθήσει, οδηγούμεθα στην υπεραπόδοση αρκετών μετοχών του FTSE 20 και ορισμένων του Mid 40.

Με γνώμονα τα αποτελέσματα εννεαμήνου, όπου ξεκαθαρίζεται σε σημαντικό βαθμό η οικονομική κατάσταση αρκετών εταιριών, θα πρέπει σε δεύτερη φάση να ξεχωρίσουν εκείνες οι εισηγμένες που με βάση την οικονομική τους θέση δικαιολογείται κάτι τέτοιο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως αρκετές μετοχές εταιριών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (Chipita, Ρόκας, Ελληνική Υφαντουργία, Jumbo, Σαράντης, Νεώριο, ΜΕΤΚΑ κ.ά.) δικαιούνται μεγαλύτερης επενδυτικής προσοχής.

Συγκεκριμένα, για την Chipita η Π&Κ αναβαθμίζει τη σύστασή της για τη μετοχή και θέτει την τιμή–στόχο στα 3,2 ευρώ, σε ανάλυσή της με τον εύγλωττο τίτλο ”Η προοπτική είναι λιγότερο θολή”.

Η UBS αναθεωρεί στα 21,7 από 19,9 ευρώ τη μετοχή του Μυτιληναίου, τη στιγμή που σε ανάλυση της Merit ΑΧΕΠΕΥ (βλ. σχετικό θέμα) περιγράφεται εκτενώς η κατάσταση στην αγορά.

Το ζητούμενο για σήμερα είναι η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της ”στήριξης” των 1.938 μονάδων για τον FTSE 20 (περίπου 3.485 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη) προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες υπεραπόδοσης ορισμένων τίτλων που βρίσκονται σε ανοδική φορά από την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v