Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αν φύγουν, θα καταρρεύσουμε!

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ήταν οι ”δράστες” της μεγάλης ανόδου των τιμών των blue chips. Ήρθαν, έφεραν τα ωραία τους εκατομμύρια και δημιούργησαν υπεραξίες στις μετοχές μίας μικρής ομάδας εισηγμένων εταιριών. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν οι ξένοι θεσμικοί αποφασίσουν, για κάποιον λόγο, να αποχωριστούν τα αγαπημένα τους χαρτιά. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ελληνικό χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες...

Αν φύγουν, θα καταρρεύσουμε!
Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές ήταν οι ”δράστες” της μεγάλης ανόδου των τιμών των blue chips. Ήρθαν, έφεραν τα ωραία τους εκατομμύρια και δημιούργησαν υπεραξίες στις μετοχές μίας μικρής ομάδας εισηγμένων εταιριών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν οι ξένοι θεσμικοί αποφασίσουν, για κάποιον λόγο, να αποχωριστούν τα αγαπημένα τους χαρτιά. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ελληνικό χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες...

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και αυξάνεται κάθε φορά που τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δεν ικανοποιούν τις προβλέψεις των αισιόδοξων.

Επιπλέον, οι κεφαλαιοποιήσεις ορισμένων εταιριών έχουν φτάσει σε τέτοια ύψη, που συναγωνίζονται ”στα ίσια” τις αντίστοιχες μεγάλων κολοσσών του παγκόσμιου οικονομικού στερεώματος.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Σοφοκλέους εμφανίζεται ”κουρασμένη” το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι μετοχές δεν ανταποκρίνονται πλήρως στη σπουδαιότητα των ειδήσεων. Η αύξηση της κερδοφορίας της Εθνικής, για παράδειγμα, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Τα ξένα funds επένδυσαν σε αναδυόμενες αγορές, όπως ένας έμπορος αναζητά νέες αγορές για τα προϊόντα του, όταν διαπιστώσει ότι η παραδοσιακή αγορά είναι κορεσμένη και τα περιθώρια ανάπτυξής του σε αυτήν είναι περιορισμένα.

Αν οι διαχειριστές αισθανθούν για κάποιον λόγο αυξημένο κίνδυνο, είναι απόλυτα φυσικό να περιορίσουν τη δράση τους στον χώρο που γνωρίζουν καλύτερα.

Η ουσία του προβλήματος δεν είναι αν οι ξένοι θεσμικοί αποφασίσουν να μειώσουν τις θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές, αλλά το γεγονός ότι η Σοφοκλέους δεν έχει αντισώματα.

Με τους ιδιώτες επενδυτές να απέχουν από την αγορά και τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές να αιμορραγούν συνεχώς με εκροές κεφαλαίων, τα περιθώρια αντίδρασης σε ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο είναι από μικρά ως ανύπαρκτα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v