Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Παιχνιδίσματα” στα μεσαία

Τη διαμόρφωση κλίματος σταθεροποίησης στον FTSE 20 επιδιώκουν κατά τα φαινόμενα οι ενεργοί παράγοντες της αγοράς, κάτι που επιτρέπει την υπεραπόδοση μετοχών εταιριών του καλούμενου μεσαίου – χαμηλότερου χώρου. Στα επίπεδα των 3.500 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μόλις υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μικτή τάση επικρατεί για τους βασικούς δείκτες, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 2.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, που τη διαφοροποιεί σε σημαντικό βαθμό από τις τελευταίες, είναι ο χαμηλός τζίρος.

Στις 15:00 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 65 εκατ. ευρώ, με την εμπορευσιμότητα να παραμένει περιορισμένη ακόμη και στους τίτλους των ΟΤΕ, Εθνικής, ΔΕΗ, Alpha Bank.

Είναι ενδεικτικό πως την ίδια περίπου ώρα οι συναλλαγές στη Eurobank δεν ξεπερνούσαν τις 100 χιλ. τεμάχια και τις 40 χιλ. τεμάχια στον τίτλο της Εμπορικής.

Όμως το κλίμα στην καλούμενη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Από τον χώρο των εκδόσεων, ξεχωρίζει το +5,96% των Αττικών Εκδόσεων με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατομμυρίου τεμαχίων, η αντίδραση της ΝΕΛ, όπου η διοίκηση επιχειρεί την ανάκαμψη της εταιρίας μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Logicdis (για την οποία πολλά φημολογούνται μετά την εκδήλωση προθέσεων από τον όμιλο Eurobank) και Ατλάντικ, Φουρλής, Marfin FG, ΕΛΒΕ, Βαράγκης, Μοτοδυναμική, Τζάμπο κ.ά.

Δεδομένης της ήπιας διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, που ελάχιστα ενδιαφέρει εάν θα κλείσει οριακά υψηλότερα ή χαμηλότερα των 3.500 μονάδων, προέχει η ενίσχυση ενός πλαισίου ασφαλείας, που θα επιτρέπει την καταγραφή υπεραπόδοσης από μετοχές του καλούμενου μεσαίου-χαμηλότερου χώρου.

Διαπιστώνεται πως για τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η αντίδραση στηρίζεται είτε στα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου (Τζάμπο, Φουρλής, Λιβάνης, Αττικές Εκδόσεις, Marfin FG) είτε σε φήμες (Ατλάντικ, Logidis, Αττικές Εκδόσεις).

Μεταξύ των μετοχών που βρίσκονται στην 40άδα των πλέων κερδισμένων, θα πρέπει να προσεχθεί πως πέραν του κοινού τίτλου του Τιτάνα, κερδίζει έδαφος για ακόμη μια συνεδρίαση η προνομιούχος.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται μεθοδική προσπάθεια μείωσης της ”ψαλίδας” μεταξύ προνομιούχου και κοινής, με την πρώτη να διαμορφώνεται στα 25,28 ευρώ και τη δεύτερη στα 31,40 ευρώ.

Είναι γνωστό πως στις προνομιούχες μετοχές, πέραν των βασικών μετόχων-εταίρων του ομίλου, έχουν θέση δύο-τρεις ισχυροί ιδιώτες επενδυτές, με προτίμηση στις προνομιούχες και με παραδοσιακή παρουσία σε μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές, ανάλογου χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v