Το ”μακρύ χέρι” των Παραγώγων

Για μία ακόμη φορά η πλειονότητα των ενεργών παικτών παρακολούθησε ανήμπορη την ποδηγέτηση της αγοράς μετοχών από το περιβόητο όπλο των Παραγώγων. Η αγορά μέχρι την Παρασκευή μπορεί να παραμείνει εγκλωβισμένη σε μια ιδιότυπης μορφής συσσώρευση του Δείκτη, περιθώρια όμως αντίδρασης μετοχών υπάρχουν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για μία ακόμη φορά η πλειονότητα των ενεργών παικτών παρακολούθησε ανήμπορη την ποδηγέτηση της αγοράς μετοχών από το περιβόητο όπλο των Παραγώγων.

Εκτίμηση κορυφαίου χρηματιστηριακού στελέχους που εάν αποδίδει μέρος μόνο των όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στη Σοφοκλέους, θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τις Αρχές αλλά και όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την… υγεία της αγοράς. Ο συγκεκριμένος χρηματιστηριακός παράγων άφηνε να εννοηθεί πως η Σοφοκλέους δεν αντέδρασε χθες στο κάλεσμα των ξένων χρηματιστηρίων λόγω του υψηλού κόστους που θα είχε ενδεχόμενο κλείσιμο σημαντικών short θέσεων, αντικατάστασή τους με συμβόλαια αγοραστών μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο περιβάλλον και ενώ την Παρασκευή λήγει η σειρά Ιουνίου. Μία μέρα δηλαδή μετά την αποκοπή μερίσματος για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Δε γνωρίζουμε σε πιο βαθμό ευσταθούν οι συγκεκριμένες δηλώσεις – καταγγελίες, αναμφίβολα είναι σοβαρές και χρήζουν προσοχής. Έχουμε να αναφέρουμε τα εξής: πως σημασία δεν έχει αν η Εθνική εξανίσταται για την ανάθεση μεγάλων αναδοχών στη Eurobank, αν η Alpha περιθωριοποιείται, εάν ένας ακόμη ”γάμος” δεν φτάνει στην ”εκκλησία”, αλλά ότι για μία ακόμη φορά από κάποιους έγκριτους και έγκυρους τίθεται σοβαρά θέμα αξιοπιστίας.

Δεδομένου ότι την Παρασκευή λήγει η σειρά Ιουνίου, θα κόστιζε ακριβά ενδεχόμενη μετακύλιση θέσεων χθες, τη στιγμή που έχει ”ανοιχτεί” η μετοχή του ΟΤΕ και υπάρχει ένα μικρό ή μεγαλύτερο αδιάθετο του Οργανισμού σε μετοχές, προέχει το κλείσιμο του FTSE 20 στην περιοχή των 1.180 μονάδων.

Κατά συνέπεια η αγορά μέχρι την Παρασκευή μπορεί να παραμείνει εγκλωβισμένη σε μια ιδιότυπης μορφής συσσώρευση του Δείκτη, περιθώρια όμως αντίδρασης μετοχών υπάρχουν. Το πιθανότερο είναι πως μόλις λήξει αυτή η σειρά συμβολαίων, θα αρχίσει σταδιακά η λήψη θέσεων ”αγοραστών” από τα χαμηλά επίπεδα της Παρασκευής, καθώς η πλειονότητα των εμπλεκομένων έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε μια αντίδραση της αγοράς στο γ’ τρίμηνο.

ΣΗΜ: Εύλογα ερωτήματα δημιουργεί η τακτική που ακολουθήθηκε με τη διάθεση του 8% του ΟΤΕ. Αυτό που προβληματίζει είναι ότι μόλις ενάμιση μήνα πριν, αφέθηκε το ΤΑΠ – ΟΤΕ, να τοποθετηθεί σε σαφώς υψηλότερη τιμή αγοράζοντας σημαντικό ποσοστό του Οργανισμού. Γιατί συνέβη αυτό μέχρι τα μέσα Μαΐου εάν και εφόσον δεχθούμε ότι το οικονομικό επιτελείο γνώριζε ότι θα προχωρήσει σε μετοχοποίηση, με τιμή στήριξης στα 16,5 ευρώ και χαμηλότερα; Γιατί αν κρίνουμε από τις θέσεις του ΤΑΠ – ΟΤΕ μέσα σε ένα μήνα το χαρτοφυλάκιο γράφει σημαντικές ζημίες. Γνώριζαν άραγε οι διαχειριστές των διαθεσίμων του ΤΑΠ – ΟΤΕ την επικείμενη μετοχοποίηση; Είχαν προβλέψει τη σημαντική υποχώρηση της τιμής, είναι μέχρι στιγμής ασύμφορες οι αγορές τους στα 17 ευρώ και αληθεύει ότι τους δίνεται τώρα μια ευκαιρία να διαμορφώσουν χαμηλότερη τιμή κτήσης;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v