Ερχεται βροχή, έρχεται μπόρα;

Εως τις 12:30 άντεξε η Σοφοκλέους στις εισαγόμενες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και το πακέτο του ΟΤΕ. Στη συνέχεια, όμως, τα τείχη κατέρρευσαν, στέλνοντας την Εθνική στο -4% και το Γ.Δ. στις 2.250 μονάδες (εβδομαδιαίες απώλειες 3,09%). Ολοκληρώθηκε η διάθεση των πακέτων του ΟΤΕ μέσω των ΑΧΕ της Eurobank και της Alpha Bank.

Μέχρι τις 12.30, η Σοφοκλέους επέδειξε κάποιες άκρως αξιοσημείωτες τάσεις ”αντίστασης” στις εξωγενείς πιέσεις, καθότι οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ανέρχονταν στη μία ποσοστιαία μονάδα, την ίδια στιγμή που οι βασικές Ευρωαγορές κατέγραφαν απώλειες της τάξης του 3 με 3,5%.

Ωστόσο, μετά τις 13.00 τα ”τείχη” υποχώρησαν, με συνέπεια το σύνολο των τραπεζικών και τηλεπικοινωνιακών τίτλων να οδηγηθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, πρωτοστατούσης της μετοχής του ΟΤΕ (-2,8%), η οποία έχοντας ”πωληθεί” από το Δημόσιο στα 16,5 ευρώ, σηματοδότησε την εξίσωση της spot τιμής στο ΧΑΑ με τη τιμή της προσφοράς του Δημοσίου προς τους ξένους θεσμικούς.

Φυσική συνέπεια ήταν ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί έντονα πτωτικά, κλείνοντας στις 2.225 μονάδες, με απώλειες 2,3%. Ουσιαστικά, είχαμε να κάνουμε με μια εταιροχρονισμένη κίνηση εξίσωσης με τους βασικούς Ευρωπαικούς δείκτες, εν μέσω καθαρού τζίρου που προσέγγισε τα 80 εκ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος, λόγω των πακέτων του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στα 758 εκατ. ευρώ, αυξημένος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση κατά 884%.

Σε ό,τι αφορά στα πακέτα του ΟΤΕ, έχουν περάσει 95 πακέτα (τελευταίο στις 16:31.26), όλα στα 16,5 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πωλήτριες τράπεζες προς τους επενδυτές.

Από το σύνολο των 40.320.000 μετοχών τα 30.213.750 διατέθηκαν από την ΕFG Eurobank ΑΧΕ, ενώ τα 10.080.000 πέρασαν από την Αlpha AXE.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν και τέσσερα πακέτα της ΔΕΗ ύψους 9 εκ. ευρώ.

Πρέπει να σταθούμε επίσης στις απώλειες 4% και 3% που κατέγραψαν Εθνική και Εμπορική αντίστοιχα (δείχνοντας ότι η πρόσφατη κίνηση τους ήταν προιόν βραχυχρόνιων τοποθετήσεων), ενώ αν θέλουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για το μέλλον θα πρέπει απλά να ευλεπιστούμε σε βελτίωση της διεθνούς τάσης, την ίδια στιγμή που στην εγχώρια αγορά παραγώγων τα discounts προδιαθέτουν προς νέα διόρθωση.

Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μύλοι Κεπένου, Alpha Trust Ανδρομέδα και Εβροφάρμα.

Χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Φοίνιξ, Εμπορική Τράπεζα, Πουλιάδης & Συνεργάτες, ΕΥΔΑΠ, Χατζηιωάννου, ΕΧΑΕ, Albio, Μύλοι Κεπένου, Alpha Trust Ανδρομέδα και Εβροφάρμα.

Σημειώνεται τέλος, ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 6,31%, στα 7,72 ευρώ, μετά την ανακοίνωση του δημοσίου για διάθεση επιπλέον ποσοστού 19% στα μέσα Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v