Πρέπει να δείξει χαρακτήρα το ΧΑΑ

Χαρακτήρα καλείται να επιδείξει και σήμερα η Σοφοκλέους, εν μέσω ασταθούς περιβάλλοντος στις διεθνείς αγορές. Το ζητούμενο είναι εφικτό, καθώς η ελληνική αγορά είχε ακολουθήσει με βραδύτερο ρυθμό την προηγηθείσα άνοδο των ευρωαγορών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαρακτήρα καλείται να επιδείξει και σήμερα η Σοφοκλέους, εν μέσω ασταθούς περιβάλλοντος στις διεθνείς αγορές. Η προσπάθεια μερικής έστω αυτονόμησης της ελληνικής αγοράς μπορεί να ευοδωθεί κυρίως επειδή είχε ακολουθήσει με σαφώς βραδύτερο ρυθμό και ένταση την προηγηθείσα άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Διάθεση και προσδοκίες για υψηλότερα υπάρχουν, πλην όμως θα ήταν παράλογο να επιχειρηθεί μια συνολικότερα ”αντιθετική” τακτική στην υποχώρηση των ξένων αγορών, που πλην Dow Jones, επαναπροσεγγίζουν τα επίπεδα που περασμένου Σεπτεμβρίου. Ήδη ο Nasdaq κατέγραψε χθες νέο χαμηλό, ενώ σαφώς πιο ανθεκτικός εμφανίζεται ο δείκτης μετοχών παραδοσιακών εταιριών.

Κλειδί για σήμερα, κατά κύριο λόγο η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς η διάθεση του πακέτου θα γίνει στα 16,5 ευρώ, τιμή που ενδέχεται να προσεγγιστεί σήμερα ή την Δευτέρα. Βραχυπρόθεσμα, όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η αποκοπή του μερίσματος για τη μετοχή του Οργανισμού την ερχόμενη Πέμπτη, δηλαδή μια συνεδρίαση προτού λήξει και η σειρά μηνός Ιουνίου στα Παράγωγα.

Δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας και των τεχνικών λεπτομερειών, για τη Σοφοκλέους, ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση μακροπρόθεσμων βάσεων στήριξης και ειδικότερα αυτής των 2.250 – 2.260 μονάδων. Εάν σε αυτή την κρίση κρατηθεί το συγκεκριμένο επίπεδο, περίπου 100 μονάδες υψηλότερα της ”χαμηλής” τιμής των 2.167 μονάδων, το ΧΑΑ θα ξεκινά από σαφώς πλεονεκτικότερη θέση την αντίδρασή του όταν ”γυρίσουν” τα ξένα χρηματιστήρια.

Ειδικά για σήμερα, δεν θα πρέπει να πιεστούν χαμηλότερα των 16,6 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, χαμηλότερα των 5,10 η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, και των 8,10 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Μετοχές ”σηματωροί” πέραν βεβαίως των Hyatt, Ηλέκτρα, η μετοχή της ΔΕΗ λόγω διανομής δωρεάν τίτλων, της Εθνικής που θα πρέπει να κρατηθεί σήμερα υψηλότερα των 22,2 ευρώ και της Eurobank που θα ”παλέψει” τα 14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v