Οι ΗΠΑ διέκοψαν το ”μίνι πάρτι” στη Σοφοκλέους

Τον τόνο της ευρύτερης οπισθοχώρησης έδωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές στη Σοφοκλέους μετά την ανακοίνωση της πτώσης των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά 0,9% το Μάιο. Είχαν προηγηθεί πιέσεις στον ΟΤΕ λόγω της επικείμενης διάθεσης του 8%, αλλά και αφύπνιση επενδυτικών σχημάτων με αφορμή το ”κόψιμο” της Κλωνατέξ για την αύξηση κεφαλαίου.

Δύο ήσαν τα βασικά σημεία αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑΑ, καθώς από τη μία οι εξωγενείς πιέσεις που δέχθηκαν οι Ευρωαγορές συνολικότερα, απόρροια των δυσμενών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, έδωσαν το τόνο της οπισθοχώρησης και στη Σοφοκλέους, ενώ από την άλλη συγκεκριμένες εταιρικές πράξεις, όπως αυτή της Κλωνατέξ (έναρξη περιόδου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) έδωσαν τη δυνατότητα ”πονταρίσματος” στους μικροεπενδυτές και τα περιφερειακά επενδυτικά σχήματα.

Το κλείσιμο της αγοράς αφήνει μια ”περίεργη” αίσθηση, αφού οι απώλειες 0,62% που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τιμών, κλείνοντας στις 2.277,55 μονάδες, κρίνονται ”αποδεκτές” δεδομένης της πτώσης που ενδέχεται να επακολουθήσει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το απόγευμα, ενώ εξίσου αποδεκτή είναι και η τελική σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών (112/178).

Αυτό που δημιουργεί ανησυχίες είναι το γεγονός ότι η πρόθεση διάθεσης του ποσοστού 8% του ΟΤΕ με τη μέθοδο του over-the-counter θα δημιουργήσει υπερπροσφορά τίτλων (stock overhang), άποψη που ήδη προβάλλουν τα τμήματα αναλύσεων των ξένων οίκων, και εν πολλοίς αιτιολογούν τις απώλειες 3,1% που κατέγραψε σήμερα ο τίτλος, απώλειες που κατά τις προσεχείς ημέρες ενδέχεται να οξυνθούν αφού - και με την ύπαρξη της μετατρέψιμης ομολογίας - η προσφορά τίτλων ανέρχεται πλέον σε επίπεδα που κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι θα απορροφηθεί.

Επιπροσθέτως, με τους συμμετέχοντες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Κλωνατέξ (κοινό) να κόβουν δικαίωμα χαμηλότερα από τα 3,80 ευρώ, η σημερινή τιμή κλεισίματος του τίτλου στα 3,76 ευρώ (+2,7%) κρίνεται άκρως οριακό, με συνέπεια να μην είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξει συνέχεια της ζήτησης, θέτοντας σε ”κίνδυνο” όχι μόνο την επιτυχή έκβαση της εν λόγω ΑΜΚ, αλλά και γενικότερα την τάση επαναπροσέγγισης των μικροεπενδυτών στην αγορά.

Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ”χαμηλό”, για τα δεδομένα της ημέρας, τζίρο των 76,6 εκ. ευρώ (7,9 εκ. σε πακέτα), αφού αν αναλογιστούμε ότι Κλωνατέξ (κ) και ΟΤΕ έκαναν 891.000 και 700.000 τεμάχια αντίστοιχα, τότε ο εναπομείναν τζίρος κάθε άλλο παρά αντιπροσωπεύει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από μέρους του retail.

Χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσε η μετοχή της Cyclon Ελλάς.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Ελληνική Τεχνοδομική (265.410 τεμάχια στην τιμή των 6,5 ευρώ), ένα πακέτο στη Θεμελιοδομή (130.000 τεμάχια στην τιμή των 5,26 ευρώ), ένα πακέτο στον ΟΤΕ (60.000 τεμάχια στην τιμή των 17,02 ευρώ), ένα πακέτο στην EFG Eurobank (75.000 ευρώ στην τιμή των 14,06 ευρώ).

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (47.000 τεμάχια στην τιμή των 22,66 ευρώ), ένα πακέτο στην Coca Cola 3E (60.000 τεμάχια στην τιμή των 17 ευρώ), ένα πακέτο στη Δομική Κρήτης (50 τεμάχια στην τιμή των 4,4 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Πειραιώς Επενδυτική (740.000 τεμάχια στην τιμή των 1,8 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v