Μπορεί να σταθεί στο ύψος της η Σοφοκλέους

Οι λεπτομέρειες που πιέζουν χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές, πολύ λίγη σχέση έχουν με τη Σοφοκλέους, η οποία δεδομένων των λίγων συναλλαγών και του ελάχιστου ”αέρα”, μπορεί να σταθεί στο ύψος της καταγράφοντας τις μικρότερες από κάθε ευρωπαϊκή αγορά, απώλειες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λεπτομέρειες πιέζουν χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές που με αφορμή το χθεσινοβραδινό γύρισμα της Νέας Υόρκης, επιχειρούν μια δεύτερη επιβεβαίωση μακροπρόθεσμων περιοχών στήριξης.

Η νευρικότητα, η ρευστότητα, οι έντονες και βραχύβιες διακυμάνσεις είναι χαρακτηριστικά με τα οποία έχουν εξοικειωθεί πλέον οι επενδυτές σε όλα τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν πραγματικό πρόβλημα ουσίας.

Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν λόγω παραμέτρων που ελάχιστα αφορούν στην συμπεριφορά της Σοφοκλέους, θα περιμένουμε και σήμερα από το ελληνικό χρηματιστήριο να επιδείξει το καλύτερό του δυνατό… πρόσωπο. Ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος, τεχνικά βρίσκει ”στήριξη”, περίπου 1,5% χαμηλότερα, δηλαδή στις 3.800 μονάδες, αν και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι για σήμερα το ”κλειδί” της συνεδρίασης.

Και αυτός τεχνικά, έχει διαμορφώσει μια, ασθενέστερης όμως μορφής, ”στήριξη”, στο εύρος των 1.070 – 1.075 μονάδων, με ”υψηλό” τελευταίου μήνα στις 1.152 μονάδες (21 / 5) και ”χαμηλό” στις 1.057 (30/5). Αν κρατήσει σήμερα ο ΟΤΕ, και απορροφηθεί η προσφορά που κατά πάσα πιθανότητα θα βγει στην Cosmote, ο κλάδος μπορεί να αντιπαρέλθει στα δύσκολα, με συγκριτικά μικρές απώλειες.

Κλάδοι με μακροπρόθεσμα σταθερή συμπεριφορά, κυρίως κατασκευαστικές, τσιμέντα και τρόφιμα, θα κληθούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά καθώς συγκεκριμένες μετοχές επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό τους FTSE 20 και Γενικό Δείκτη. Για τους επιμέρους δείκτες, θα πρέπει να μην υποχωρήσει ο FTSE 20 χαμηλότερα των 1.200 μονάδων, και των 258 ο ΜΚ 40.

Επιμέρους κινήσεις σε μετοχές θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με την συνολικότερη εικόνα των διεθνών αγορών και τις αντοχές της Σοφοκλέους. Μετοχές σηματωροί, δεδομένης της συγκυρίας, εκτός των ΕΚΤΕΡ, Rainbow, Σιγάλα, οι ΕΒΖ, Μοχλός, λόγω της αποκοπής η Κλωνατέξ, Βαρβαρέσος, Δομική Κρήτης και λιγότερο η CPI (λόγω λήξης της ”απαγορευτικής περιόδου”), οι Kego, ΤΕΡΝΑ, Μπουτάρης.

Θα περιμέναμε για σήμερα, μιας που οι συναλλαγές είναι λίγες, δεν έχουν ”παιχθεί” πολλά στην αντίδραση επιμέρους μετοχών, και ο ”αέρας” είναι ελάχιστος, η Σοφοκλέους να καταγράψει τις μικρότερες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή αγορά απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v