Αναζητείται καπετάνιος...

Η Σοφοκλέους μοιάζει αυτή την στιγμή με ακυβέρνητο καράβι. Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη περάσει μέσα από τη θύελλα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι περισσότερο από την ηρεμία που προσφέρει μια σχετικά ήρεμη ακτή, αν νωρίτερα δεν αναδειχτεί ένας νέος καπετάνιος.

Αναζητείται καπετάνιος...
Στις αγορές συνηθίζεται να λέγεται ότι η τάση διαμορφώνεται ανοδικά όταν διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πτώσης και πτωτικά όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες βασανίζονται, δίχως να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν περιθώρια ανόδου.

Είναι μία τοποθέτηση ανάλογη με εκείνη που υποστηρίζει ότι μία καλή ομάδα ποδοσφαίρου θα φάει τελικά το γκολ αν χάνει τη μία ευκαιρία μετά από την άλλη.

Αυτό που δεν έχουμε ακούσει ακόμη από τα χείλη των της ”φιλοσοφικής στοάς του κάγκελου” είναι τι συμβαίνει στην περίπτωση εκείνη που ο δείκτης ούτε ανεβαίνει, ούτε κατεβαίνει. Θα μπορούσαμε να δικαιολογηθούμε κάτω από το γενικό τίτλο ”συσσώρευση μετοχών”, αλλά οι χαμηλοί όγκοι των συναλλαγών δεν μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Μάλλον περί αφασίας πρόκειται!

Η αδιαφορία των επενδυτών είναι φανερή. Η Σοφοκλέους νοσεί εδώ και καιρό από συμπτώματα έντονου στρες, προερχόμενου από το σύνδρομο της εγκατάλειψης. Μερικά φωτεινά διαλείμματα μας θυμίζουν ότι υφίσταται χρηματιστηριακή αγορά, τίποτε περισσότερο.

Μπορεί χτες η Νέα Υόρκη να υποχώρησε, αλλά πάει πολύς καιρός από τότε (μας φαίνεται σαν να έχουν περάσει αιώνες),που οι Έλληνες παρακολουθούσαν με αγωνία το βράδι το CNN για να μάθουν το κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Η Σοφοκλέους μοιάζει αυτή την στιγμή με ακυβέρνητο καράβι. Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη περάσει μέσα από την θύελλα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι περισσότερο από την ηρεμία που προσφέρει μία σχετικά ήρεμη ακτή, αν νωρίτερα δεν αναδειχτεί ένας νέος καπετάνιος. Κάποιος ή κάτι που θα οδηγήσει το καράβι και πάλι στα ανοικτά, θα το επαναφέρει στην αρχική του πορεία.

Τι θα είναι αυτό που θα λειτουργήσει ως καταλύτης και θα επιτρέψει στην αγορά να αποδεσμεύσει τις δυνάμεις που κρύβει στα σωθικά της; Ίσως ένα μεγάλο deal, ίσως νέα πρόσωπα, ίσως ακόμη και κάτι που αυτή την στιγμή δεν μπορούμε καν να το φανταστούμε...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v