Συσσώρευση Δείκτη, αντίδραση μετοχών

Δεν υπάρχουν ενδείξεις, πως η αγορά μας μπορεί να ”εκπλήξει”, είτε αρνητικά, είτε θετικά. Η διάσπαση χθες, μεσοπρόθεσμων περιοχών αντίστασης, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι επιχειρείται σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου και μεταφορά του ”παιχνιδιού” σε άλλες κατηγορίες μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν υπάρχουν ενδείξεις, πως η αγορά μας μπορεί να εκπλήξει αρνητικά η θετικά, δεν έχει σημασία. Αντιθέτως, η διάσπαση χθες μεσοπρόθεσμων περιοχών αντίστασης, με λίγες συναλλαγές επιβεβαιώνει την εκτίμηση όσων επιμένουν πως επιχειρείται η σταθεροποίηση του τραπεζοβαρούς κλάδου και η μεταφορά του ”παιχνιδιού” σε άλλες κατηγορίες μετοχών.

Παρακολουθώντας πιο προσεκτικά, τις τελευταίες συνεδριάσεις, διαπιστώνεται μεν υποχώρηση συναλλαγών, αναδεικνύεται όμως η εμπορευσιμότητα – συναλλακτικότητα όλο και περισσότερων μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Τείνει να διαμορφωθεί η τάση πως η επόμενη κίνηση δεν θα επικεντρωθεί στο Δείκτη, αλλά σε επιμέρους τίτλους, επιτρέποντας αφενός μεν τη σταθεροποίηση της αγοράς σε κοινά αποδεκτό εύρος, τη συντήρηση ισχυρών τραπεζικών τίτλων στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, αφετέρου την κατοχύρωση κάποιων βραχυπρόθεσμων κερδών.

Όταν κυρίως οι ξένοι οίκοι, στοχοθετούν για τραπεζικές μετοχές, τιμές χαμηλότερες ακόμη και της τρέχουσας, το ζητούμενο θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της αγοράς από ενδεχόμενη ”βύθιση” του τραπεζικού κλάδου. Θεωρούμε ότι ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος προς τις 3.950 μονάδες –σε αυτή τη φάση- επιτρέποντας την ενίσχυση του FTSE 20 προς τις 1.240 μονάδες, κυρίως όμως του 40άρη προς τις 302 μονάδες. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να σημαίνει κέρδη μέχρι και 15% - 16% από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στα υπόψιν της σημερινής συνεδρίασης, η μετοχή της 3E, που κατοχυρώνει και τα 17 ευρώ, της Cosmote, που ”αποχαιρετά” τα 10 με τάση επαναπροσέγγισης των 11 ευρώ, το ενδεχόμενο αντίδρασης του Αλουμινίου, η σταθερή εικόνα αρκετών κατασκευαστικών τίτλων, η ευχάριστη σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματά της έκπληξη της ΕΚΤΕΡ, η ενίσχυση κατά 53% κερδών προ φόρων του ΟΛΘ.

Θα πρέπει να προσεχθούν επίσης η διάθεση κατοχύρωσης κερδών από δύο τρεις εγχώριους θεσμικούς στη ΔΕΗ, που μπορεί να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα, η φάση συσσώρευσης μετοχών όπως οι Νότος, Δάριγκ, Connection, AXON αλλά και το ότι η μετοχή της ΑΤΕΜΚΕ ”κλείνει την ψαλίδα” με ενδεχόμενο σημερινό 8άρι της, ο σταθερότατος Παπαστράτος που όχι μόνο κάλυψε το μέρισμα, αλλά ενδυναμώνει την ανοδική του τάση, καθώς και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση περίπου ένα ευρώ χαμηλότερα από την τιμή προσφορά της Πετρόλα.

Από το τραπεζικό κλάδο, την ισχυρότερη τάση σε αυτή τη φάση, διαθέτει η Eurobank, από τις κατασκευές σε ανοδική φορά παραμένουν οι Άβαξ, Άκτωρ, ΕΛΤΕΧ, προσοχή χρειάζονται οι… χαμηλές συναλλαγές του Γνώμων και λιγότερο της ΒΙΟΤΕΡ, ενώ για τα όσα συμβαίνουν στον Κεράνη, υπάρχουν, εν πάση περιπτώσει, και χρηματιστηριακές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v