Μία από τα ίδια!

Ουδέποτε το χρηματιστήριο ήταν υπόθεση των πολλών, παρά μόνο όταν οι λίγοι έπρεπε να βρουν αγοραστές για να ξεφορτωθούν τις υπερτιμημένες μετοχές τους!

Μία από τα ίδια!
Με τόσο χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το αν ο γενικός δείκτης ”συγκρατηθεί” στα επίπεδα των 2.230 μονάδων ή αν βρει ”αντίσταση” στις 2.330 μονάδες, μοιάζει υπό αυτές τις συνθήκες να είναι παγερά αδιάφορο.

Η ουσία είναι ότι η Σοφοκλέους δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν υφίσταται χρηματιστήριο με τη μορφή που το γνωρίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και που θα το θέλαμε.

Το μόνο ουσιαστικό κέρδος από την καθυστερημένη ”εαρινή επίθεση” ήταν τελικά η κατοχύρωση 100 μονάδων. Ο πάτος δεν αναζητείται πλέον στις 2.150 μονάδες, αλλά 100 μονάδες υψηλότερα.

Αλλά κι αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα για ένα μεγάλο αριθμό μετοχικών τίτλων, οι οποίοι βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγράψει με το γενικό δείκτη να φλερτάρει επικίνδυνα τις 2.000 μονάδες.

Όσο οι όγκοι των συναλλαγών παραμένουν σε τέτοια απαράδεκτα επίπεδα, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για ανάκαμψη. Οι χρηματιστηριακές στενάζουν, οι τράπεζες έχουν ”ζαλιστεί” με τα μετοχοδάνεια και οι φερόμενοι το 1999 και το 2000 ως επενδυτές έχουν προ πολλού εγκαταλείψει το πλοίο.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, η πιο ”σοφιστικέ”, μένει να αποδειχτεί αν έχει υπόσταση ή αποτελεί απλά και μόνο παρηγοριά στο άρρωστο. Τι λέει; Ότι ουδέποτε το χρηματιστήριο ήταν υπόθεση των πολλών, παρά μόνο όταν οι λίγοι έπρεπε να βρουν αγοραστές για να ξεφορτωθούν τις υπερτιμημένες μετοχές τους!

Να είμαστε άραγε από τους τυχερούς εκείνους ανθρώπους που παραμένουν ακόμη στη μάχη και θα εισπράξουμε ως αντάλλαγμα για την υπομονή μας μελλοντικά πλούτη ή παραμένουμε αθεράπευτοι εραστές ενός ονείρου που πάει, πέρασε και έσβησε;

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v