Ποιες ελληνικές μετοχές έχει το κρατικό Fund της Νορβηγίας

Τοποθετήσεις 775 εκατ. δολαρίων στο ΧΑ για το fund του 1,7 τρισ. δολαρίων. Οι συμμετοχές σε τράπεζες, Metlen και ενεργειακές μετοχές. Ποιοι τίτλοι μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης περιλαμβάνονται στη λίστα.

Ποιες ελληνικές μετοχές έχει το κρατικό Fund της Νορβηγίας

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με δύναμη πυρός 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει συμμετοχές σε 36 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα. Η δε αξία των θέσεών της ξεπερνά τα 775 εκατομμύρια δολάρια.

Τρεις τράπεζες (Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) είναι οι μεγαλύτερες σε αξία θέσεις του, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Metlen. Στην τελευταία κατέχει περί το 1,53% του μετοχικού κεφαλαίου με την αξία της θέσης να υπερβαίνει τα 81 εκατ. δολάρια. 

Δεν είναι η μόνη εταιρεία από το χώρο της ενέργειας. Το κρατικό ταμείο έχει επίσης τοποθετηθεί σε Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy. Κατέχει το 2% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, αλλά και συμμετοχή στην Intrakat

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι το fund το τελευταίο διάστημα στρέφει την προσοχή του στην ενέργεια. Αύξησε τη θέση του στις τρεις μεγαλύτερες ενεργειακές της συμμετοχές — Exxon Mobil Corp., Shell Plc και BP Plc — ενώ περιόρισε την έκθεσή του σε Tesla και Volkswagen.

Το fund παρέχει παραδοσιακά ετήσια ενημέρωση για το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου του, αλλά θα το κάνει δύο φορές το χρόνο στο εξής.  Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο εξωτερικό.

Κατέχει μερίδια σε περισσότερες από 8.800 εταιρείες παγκοσμίως με βάση τα στοιχεία στα τέλη Ιουνίου, με περίπου το 72% του συνόλου των επενδύσεων να είναι σε μετοχές και το 26% σε σταθερό εισόδημα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v