Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις: Ποιοι διατηρούν τα «προνόμια» Ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ-τραπεζών

Τι ισχύει για χιλιάδες ασφαλισμένους που έφυγαν από κάποια ΔΕΚΟ ή Τράπεζα στο παρελθόν, με καθεστώς εθελούσιας εξόδου και εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Πότε «χάνουν» τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας. Τι αλλάζει για όσους έγιναν επαγγελματίες.

Συντάξεις: Ποιοι διατηρούν τα «προνόμια» Ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ-τραπεζών

Με διατάξεις ΙΚΑ θα συνταξιοδοτούνται όσοι ήταν στο παρελθόν σε κάποια ΔΕΚΟ ή τράπεζα αλλά αποχώρησαν – πιθανότατα με κάποιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – χωρίς να συμπληρώσουν τουλάχιστον τα μισά από τα προβλεπόμενα για συνταξιοδότηση έτη ασφάλισης και στη συνέχεια εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα.

Τυχεροί είναι μόνον όσοι συμπλήρωσαν στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία, τουλάχιστον τα μισά από τα προβλεπόμενα για συνταξιοδότηση έτη ασφάλισης κι αποχώρησαν μετά με εθελούσια έξοδο. Αυτοί θα λάβουν σύνταξη με βάση ευνοϊκότερες προϋποθέσεις από αυτές των πρώην ΙΚΑ,  ΟΑΕΕ ή  ΕΤΑΑ.  Στην περίπτωση δε που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες τότε θα συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης και το αίτημά τους θα εξεταστεί αφού συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Διευκρινιστικά έγγραφα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζουν αφενός το πότε ένας εργαζόμενος σε κάποια ΔΕΚΟ ή Τράπεζα δικαιούνται να λάβει με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σύνταξη και δη με λιγότερα έτη ασφάλισης, αφετέρου ποιος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την απονομή της σύνταξής του.

Αναλυτικά, τα έγγραφα αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους πρώην Ειδικών Ταμείων που μετά την διακοπή της απασχόλησής τους στους συγκεκριμένους εργοδότες απασχολήθηκαν και ασφαλίστηκαν είτε με τις  κοινές διατάξεις του πρώην ΙΚΑ, είτε των άλλων ταμείων.  

Στην πράξη, παρέχονται πληροφορίες για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων πρώην Ειδικών Ταμείων που εντάχθηκαν στο πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΤΑΠΟΤE, ΤΑΠΙΛΤ, ΤΑΠΑΕ-Εθνική, ΤΣΠ-ΕΤΕ και λοιπών Ταμείων Τραπεζών), αφού αποχώρησαν από την ΔΕΚΟ ή την Τράπεζα,  όπου και υφίστατο υποχρέωση ασφάλισης στο πρώην Ειδικό Ταμείο.  

Να σημειωθεί ότι, στο  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντάχθηκαν:

  • ο κλάδος σύνταξης του ΤΑΠ-ΙΛΤ από 01.06.2004,
  • ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΠ-ΑΤΕ από 01.01.2007,
  • ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΤΣΕΑΠΓΣΟ από 01.08.2007,
  • τα Ταμεία ΤΣΠ-ΕΤΕ και ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και οι κλάδοι σύνταξης των Ταμείων ΤΑΠ-ΟΤE, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και ΤΑΠΑΕ-Εθνική από 01.08.2008.

Οι ασφαλισμένοι των  Ταμείων αυτών, εάν συνέχισαν  εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα, θα έπρεπε  να ενταχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ ήταν με ποιους όρους θα συνταξιοδοτούνται οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι.

Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από τις καταστατικές διατάξεις της νομοθεσίας των ειδικών ταμείων, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε στο ειδικό ταμείο, είναι τουλάχιστον ο μισός από τον απαιτούμενο για συνταξιοδότηση χρόνο.  Και ο διανυθείς χρόνος θα λογίζεται ως ενιαίος.

Αντιθέτως, χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης (πχ ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) πλην ΙΚΑ συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης του εντασσόμενου κλάδου με τις  διατάξεις όμως, της διαδοχικής ασφάλισης.

Με βάση τα ανωτέρω, πρόσωπα που ασφαλίζονταν σε ειδικά ταμεία κατά την ένταξή των Φορέων αυτών στο π. ΙΚΑ,  διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις καταστατικές διατάξεις του κλάδου τους, εφόσον:

  • συνέχισαν να απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη μέχρι την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.
  • διέκοψαν την απασχόλησή τους στον αρχικό εργοδότη και δεν ασφαλίστηκαν ξανά μέχρι την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.
  • διέκοψαν την απασχόλησή τους στον αρχικό εργοδότη και ασφαλίστηκαν σε άλλο εργοδότη με τις διατάξεις του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Βασική προϋπόθεση είναι τουλάχιστον τα μισά έτη από τα απαιτούμενα, να έχουν διανυθεί στην ασφάλιση του Ειδικού Ταμείου.  

Για παράδειγμα: Εάν ο απαιτούμενος χρόνος για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι οι 10.500 ημέρες ασφάλισης, για να λάβει ο ασφαλισμένος σύνταξη με βάση τις διατάξεις του ειδικού ταμείου,  θα πρέπει να έχει διανυθεί σε αυτό, πριν από την ένταξή του στο  ΙΚΑ, χρόνος ασφάλισης μεγαλύτερος των 5.250 ημερών. Στην περίπτωση που ο απαιτούμενος χρόνος για θεμελίωση είναι οι 4.500 ημέρες ασφάλισης, για να εφαρμοστούν οι ευνοϊκότερες διατάξεις,  θα πρέπει να έχει διανυθεί στο Ειδικό Ταμείο χρόνος ασφάλισης μεγαλύτερος των 2.250 ημερών.

Τέλος, από τα έγγραφα ξεκαθαρίζεται πως  δεν θίγεται σε καμία περίπτωση ο τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής τους σύνταξης, όπου λαμβάνονται υπόψη σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου,  όλες οι προσαυξημένες εισφορές για το χρόνο ασφάλισής τους στο πρώην Ειδικό Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v