Αφορμή για υψηλότερα δίνουν οι ξένες αγορές

Άλλος ένας γύρος πέντε συνεδριάσεων με κύριο γνώρισμα τις έντονες διακυμάνσεις σε στενό εύρος τιμών ξεκινά, με τη Σοφοκλέους να έχει αντιδράσει αξιοπρεπέστερα από άλλες αγορές στην καθοδική κίνηση της περασμένης εβδομάδας. Το ΧΑΑ μπορεί τώρα να ευνοηθεί από τη διαγραφόμενη νέα ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άλλος ένας γύρος πέντε συνεδριάσεων με κύριο γνώρισμα τις έντονες διακυμάνσεις σε στενό εύρος τιμών ξεκινά. Επιδεικνύοντας ίσως την ανθεκτικότερη και αξιοπρεπέστερη συμπεριφορά έναντι των άλλων αναπτυγμένων αγορών, η Σοφοκλέους, μπορεί να ευνοηθεί από τη διαγραφόμενη νέα ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στοιχείο που τεχνικά ενισχύει την εκτίμηση ότι σε αυτή τη φάση τα ξένα δεν θα ”τα πάνε χειρότερα”, είναι επιβεβαίωση σημαντικότατων στηρίξεων δεκαμήνου. Εξασφαλίζοντας πέριξ των 2.250 μονάδων το ΧΑΑ μια κοινά αποδεκτή ”στήριξη”, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αντίδραση και πάλι του Δείκτη προς το προηγούμενο ”υψηλό” των 2.320 – 2.325.

Ενδεχόμενη οριακά θετική μεταβολή του τραπεζικού δείκτη μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για κάποιες βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε μετοχές εταιριών –όχι αναγκαστικά χαμηλής κεφαλαιοποίησης- αλλά κυρίως άλλων κλάδων.

Αναμένεται αύξηση των συναλλαγών, τόσο συνολικά όσο και επιμέρους στον κλάδο των κατασκευών, περαιτέρω αντίδραση και των τριών τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και στροφή κυρίως εγχώριων θεσμικών σε μετοχές τύπου ΟΠΑΠ, ΔΕΗ

Δεδομένου ότι, τα συμβόλαια Ιουνίου λήγουν την μεθεπόμενη Παρασκευή, μια ημέρα αργότερα από την αποκοπή μερίσματος του ΟΤΕ, υπάρχει περιθώριο όχι μόνο να κινηθεί η αγορά προς τις 2.320 μονάδες, αλλά ενδεχομένως ακόμη υψηλότερα.

Τεχνικά, τα Παράγωγα, κυρίως του FTSE 20, μπορεί να οδηγήσουν το συγκεκριμένο δείκτη προς τις 1.240 μονάδες, εάν βοηθήσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέραν των Εθνικής, Eurobank, ΟΤΕ και ΔΕΗ, η Hyatt, ΟΛΘ, ΕΛΠΕ, αλλά και οι μικρότερες ΕΚΤΕΡ, Νότος και όσες αυτής της κατηγορίας έχουν διαμορφώσει ανοδική τάση. Για διαφορετικούς λόγους αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον και η συμπεριφορά μετοχών τύπου Κεράνη, Olympic Catering, Plias κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v