Καλά και κακά νέα!

Μία ακόμη άγνωστη μεταβλητή είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Οι αιτήσεις για ανασχηματισμό πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο. Η αίσθηση του παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος δε βοηθά ιδιαίτερα. Αντίθετα, δεν ξέρουμε πως θα αντιδρούσε η αγορά σε περίπτωση που ο κ. Σημίτης διαπίστωνε ότι ”δεν πάει άλλο”.

Καλά και κακά νέα!
Τα καλά νέα είναι ότι η Σοφοκλέους αντιδρά πιο ήπια στη διεθνή αναταραχή, σε σχέση με τις άλλες χρηματιστηριακές αγορές. Σαφές δείγμα, κατά τους ειδικούς, ότι εμείς έχουμε κάνει το καθήκον μας έναντι του Θεού της Διόρθωσης.

Τα κακά νέα είναι ότι η ανασφάλεια έχει ρίξει βαριά τη σκιά της σ’ όλες τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα χειρότερα! Και ευχή όλων είναι να μην επιβεβαιωθεί ο στίχος του ποιητή, ο οποίος ”απειλεί” με το ”να δεις τι σου χω για μετά”!

Τα καλά νέα είναι ότι το επίπεδο τιμών των 2.230 μονάδων εμφανίζεται αρκετά ισχυρό στην Σοφοκλέους και οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι αυτό πολύ δύσκολα θα διασπαστεί.

Τα κακά νέα είναι ότι όλες αυτές οι σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις έχουν ως δεδομένο ότι δε θα αλλάξει η σημερινή τάση της αγοράς, η οποία έχει σημείο αναφοράς στη συσσώρευση των μετοχών στα σημερινά θεωρούμενα χαμηλά επίπεδα τιμών. Αν για κάποιο λόγο ανασταλλούν τα ”προγράμματα συγκέντρωσης μετοχικών τίτλων”, τότε τα επίπεδα στήριξης των τιμών μπορούν να καταρρεύσουν ως χάρτινοι πύργοι.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει αποδείξει ότι διαθέτει στο εσωτερικό της αρκετή δυναμική. Για να εκφραστεί όμως αυτή είναι απαραίτητο να βοηθήσουν και οι συγκυρίες.

Μία ακόμη άγνωστη μεταβλητή είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Οι αιτήσεις για ανασχηματισμό πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο. Η αίσθηση του παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος δεν βοηθά ιδιαίτερα.

Αντίθετα, δεν ξέρουμε πως θα αντιδρούσε η αγορά σε περίπτωση που ο κ. Σημίτης διαπίστωνε ότι ”δεν πάει άλλο”.

Υπό τις συνθήκες που ήδη περιγράψαμε, θα ήταν παράδοξο να δούμε ενθουσιασμένα πλήθη να συνωστίζονται στις θύρες των χρηματιστηριακών εταιριών για να προλάβουν να δώσουν εντολές αγοράς μετοχών. Οπότε, μάλλον ο όγκος των συναλλαγών θα παραμείνει απελπιστικά μικρός.

Ελπίζουμε ότι κάπως έτσι θα μπορέσουμε να εξωραϊσουμε τα πράγματα και ας ελπίσουμε ότι η προσπάθεια θα αποδώσει και θα διαψευστούμε!

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v