Ευκαιρίες για όλους σήμερα στο ΧΑΑ

Κοντά στις 2.320 μονάδες έκλεισε τελικώς η Σοφοκλέους με τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη σε εύρος 20 περίπου μονάδων να δίνει τη δυνατότητα τόσο για επανατοποθετήσεις όσο και για αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών.

Για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση η αγορά επέδειξε σημαντικές ”αντοχές” σήμερα, τόσο στην απορρόφηση των όποιων ενδοσυνεδριακών πιέσεων (απόρροια της αποκόμισης βραχυχρόνιων κερδών) όσο και στην ανοδική κίνηση του Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων, η οποία όταν επιτεύχθηκε έδωσε το έναυσμα για νέες τοποθετήσεις.

Αν για κάτι διατηρούμε επιφυλάξεις, είναι το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα δεν μπόρεσε να διατηρηθεί στα χθεσινά επίπεδα, αφού προσέγγισε μόλις τα 89 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Η διαμόρφωση της σχέσης ανοδικών προς πτωτικών μετοχών υπέρ των πρώτων (182/120) θα μπορούσε να θεωρηθεί ”φυσιολογική”, από τη στιγμή που στη Περιφέρεια η πλειονότητα των ιδιωτών επενδυτών αλλά και επενδυτικών σχημάτων αποφάσισε να αποκομίσει κέρδη, τάση που δεν χαρακτήρισε ωστόσο τις τηλεπικοινωνίες (2,03%), οι οποίες και σήμερα οδήγησαν την άνοδο, δείχνοντας ότι η Σοφοκλέους είναι πρόθυμη να αφομοιώσει την όποια θετική διεθνή τάση, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι σημαντική μερίδα του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις τηλεπικοινωνίες προήλθε σήμερα από το εξωτερικό.

Με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 2.319.68 μονάδες, με κέρδη 1,26%, αυτό που απαιτείται εφεξής είναι δύο σερί συνεδριάσεις κατοχύρωσης αυτού του επιπέδου (Παρασκευή-Δευτέρα), και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι αρκετοί μικροεπενδυτές ήδη έκλεισαν θέσεις ”margin” σήμερα στη Περιφέρεια, οι πιθανότητες επίτευξης κάτι τέτοιου φαντάζουν καλύτερες αυτή τη φορά από ότι πριν από δεκατρείς συνεδριάσεις, όποτε και ο Δείκτης είχε επαναλάβει μια παρόμοια κίνηση.

Και πάλι όμως πρέπει να σταθούμε στην κίνηση στο ΧΠΑ, όπου ιδιαίτερα στα ΣΜΕ του Ιουνίου επί του δείκτη Mid-40 είχαμε σημαντικές πιέσεις, ενώ και τα ΣΜΕ επί του FTSE-20 παρέμειναν σε discount.

Παράγοντες της αγοράς που ειδικεύονται σε συναλλαγές παράγωγων προϊόντων διακρίνουν μάλιστα μια απροθυμία των θεσμικών χαρτοφυλακίων να προχωρήσουν σε εξάλειψη των υποτιμήσεων, σε αντίθεση εντείνονται οι τοποθετήσεις προς αντιστάθμιση του κινδύνου από θέσεις στην υποκείμενη αγορά.

Σημειώνεται ότι η αποκοπή του μερίσματος του ΟΤΕ (0,7043 ευρώ) θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου 2002, δηλ. την επομένη της τακτικής γενικής συνέλευσης.

Ιστορικό χαμηλό σημείωσε η μετοχή της Εικόνα Ηχος, ενώ χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Εικόνα Ηχος, Ράδιο Αθήναι και Rainbow Computer.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στη Sex Form (10.600.000 τεμάχια στην τιμή των 0,60 ευρώ), ένα πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (90 τεμάχια στην τιμή των 22,7 ευρώ), ένα πακέτο στην ΤΕΒ (218.000 τεμάχια στην τιμή των 2,76 ευρώ), ένα πακέτο στη Μοχλός (1.550.000 τεμάχια στην τιμή των 1,53 ευρώ), ένα πακέτο στην ΕΤΒΑ (200 τεμάχια στην τιμή των 4,04 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Επενδύσεις Αναπτύξεως (21.090 τεμάχια στην τιμή των 1,8 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v