Στήνεται αντίδραση... διεθνώς

Οι έντονα πτωτικές τάσεις διεθνώς, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αύξηση της τιμής του χρυσού και την ενδυνάμωση του ευρώ, διαμορφώνουν... περιβάλλον τεχνικής αντίδρασης, με τους περισσότερους δείκτες -και της Σοφοκλέους- να ολοκληρώνουν σιγά σιγά το περιθώριο διόρθωσής τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η μεγάλη σε εύρος και χρονική διάρκεια διόρθωση στη Σοφοκλέους, είναι αυτή που την προφυλάσσει από τα χειρότερα των διεθνών αγορών.

Οι έντονα πτωτικές όμως τάσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αύξηση της τιμής του χρυσού και την ενδυνάμωση του ευρώ, διαμορφώνουν... περιβάλλον αντίδρασης. Αναφερόμαστε σε καθαρά τεχνική αντίδραση των χρηματιστηριακών δεικτών που σε επίπεδα οριακά χαμηλότερα των τωρινών ολοκληρώνουν το ”οφειλόμενο” ποσοστό διόρθωσής τους.

Ήδη ο Nasdaq προσεγγίζει τα ”χαμηλά” επίπεδα τιμών της 21/9/01 εξαντλώντας σημαντικά τα επιτρεπόμενα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησής του. Ενδεχομένως η χθεσινοβραδινή αντίδραση αποτελεί και την τελευταία αφορμή για την ολοκλήρωση της διόρθωσης χαμηλότερα των 1.500 μονάδων, όπου και θα διαμορφωθεί η βάση έτους για το συγκεκριμένο Δείκτη. Ανθεκτικότερος ο DOW, βεβαίως και δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς τα περιθώρια υποχώρησής του εξαντλούνται προς τα επίπεδα των 9.550 μονάδων.

Τώρα που όλοι στρέφονται στο χρυσό, τώρα που οι τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο έχουν φτάσει να αποδίδουν μέχρι και 28% (από τα 260 δολάρια η ουγκιά) το χρήμα πρέπει να κάνει και πάλι στροφή προς τις μετοχές. Αυτή την προοπτική αντίδρασης που θα διαμορφώνεται σταδιακά προς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενδέχεται να επηρεάσει θετικά με καθυστέρηση μιας εβδομάδας τη Σοφοκλέους.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας βραχυπρόθεσμης, άκρως κερδοσκοπικής και καθαρά τεχνικής, αντίδρασης από τα επίπεδα των 2240 μονάδων προς τις 2280 προτού ολοκληρωθεί η τελευταία φάση της διόρθωσης.

Θα εμμείνουμε στην οξυδέρκεια των λίγων διορατικών αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τις πρώτες εκτιμήσεις ότι στη χειρότερη περίπτωση ο FTSE 20 ενδέχεται να κινηθεί και πάλι χαμηλότερα των 1100 μονάδων, προκειμένου να ολοκληρώσει την περίοδο διόρθωσής του και τις ενδείξεις ορισμένων που επιμένουν αυτή την περίοδο.

Τα εύσημα στη Haytt, η μετοχή της οποίας κυμαίνεται και πάλι στα 6 ευρώ, η διάσπαση των 20 ευρώ για τη μετοχή της Ιντραλότ, αλλά και το εντυπωσιακό ριμπάουντ διαρκείας της Λάμψα. Προφανώς στην τελευταία τα πράγματα είναι πολυπλοκότερα από ότι ορισμένοι παρουσιάζουν... Το μεγάλο όμως στοίχημα αυτής της περιόδου και καλό θα ήταν να το εκμεταλλευτεί η Αρχή του χρηματιστηρίου, είναι του ”παραθυράκι” που ανοίγει ο γαλλικός νόμος για τη ”χρυσή μετοχή”. Μπορούν τώρα να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως την ΕΧΑΕ, καθώς έχουν το άλλοθι και τα επιχειρήματα με το μέρος τους. Στα συν της αγοράς η διαφαινόμενη κατάθεση και υπερψήφιση του ασφαλιστικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v