Ποιος θα πάει κόντρα στο ρεύμα;

Τις περισσότερες πιθανότητες να βγουν αληθινοί έχουν, όσοι ποντάρουν σε πτώση της αγοράς. Οι εξελίξεις στο οικονομικό επίπεδο -με το μείζον θέμα της Πάρνηθας να παρουσιάζει εμπλοκή και να μην έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη τα κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των μετοχών- επιδρούν αρνητικά στο κλίμα της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις για όσους έχουν ποντάρει σε πτώση της αγοράς ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση. Από το κλίμα στις διεθνείς αγορές μέχρι την αβεβαιότητα και την ένταση που κυριαρχεί σε επιμέρους θέματα, όλα δείχνουν να συντάσσονται με τους ”σορτάκηδες”.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων έχουν παιχθεί στον 20άρη, εύλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών στο ”άνοιγμα” της συνεδρίασης. Είναι κοινό μυστικό πως τις τελευταίες ημέρες οι ανοικτές εντολές που δίνονται στα πρώτα λεπτά σε δεικτοβαρείς τίτλους, διαμορφώνουν κλίμα, καθορίζουν την τάση και προσαρμόζουν την αγορά στα μέτρα των παικτών του ΧΠΑ.

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αποδίδονται χαρακτηριστικά από τις συνεδριάσεις της Παρασκευής – Δευτέρας. Το πιθανότερο είναι πως το βάρος θα δοθεί σε τραπεζικούς τίτλους αρχικά, και ενδεχομένως στη συνέχεια σε τηλεπικοινωνιακούς, καθώς έχουν ληφθεί από χθες ανάλογες θέσεις σε συμβόλαια επί μετοχών (Ιντρακόμ, Panafon, OTE).

Άξιο ενδιαφέροντος είναι κατά πόσο θα συγκροτηθούν (και σε πιο βαθμό θα αντέξουν) εστίες ”αντίστασης” στους ΜΚ 40 και SC 80. Το βεβαρημένο, πάντως, κλίμα επιδεινώνεται από την αδυναμία... απλής διαχείρισης ορισμένων θεμάτων. Δεν είναι δυνατό για παράδειγμα, σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, να ”τρέχουν δύο για το καζίνο της Πάρνηθας και να δίνεται η εντύπωση ότι κανείς δεν καταφέρνει να φτάσει στο τέρμα”.

Από μόνες τους οι εξελίξεις στο μείζον –όπως έχει αναδειχθεί- θέμα της Πάρνηθας, επιδρούν αρνητικά, πόσο μάλλον που την περίοδο αυτή σηματοδοτούνται και γενικότερες αλλαγές σε πολιτικό – οικονομικό επίπεδο. Με αυτά και με εκείνα, θα ήταν παράλογο να έχουμε την απαίτηση να αντιδρά διαφορετικά η Σοφοκλέους, την ίδια περίοδο που η προϊστάμενη αρχή κωλυσιεργεί στην ανακοίνωση – δημοσιοποίηση των προϋποθέσεων – κριτηρίων για την κατηγοριοποίηση των εισηγμένων.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v