”Ραγίζουν” τα ..δοχεία των αγορών;

Από τα γερμανικά Volkswagen που ανακαλούνται λόγω προβλημάτων στα φρένα, στο μάνατζερ της TYCO, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή, ως τα κρυφά προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, οι παγκόσμιες αγορές δείχνουν να έχουν πρόβλημα ...αξιοπιστίας, ακόμη και στην τάση που ακολουθούν! Ποιά η θέση της Σοφοκλέους;

”Ραγίζουν”  τα ..δοχεία των αγορών;
του Γιώργου Παπανικολάου

Θα ήταν ίσως παράλογο να περιμένουμε από τη Σοφοκλέους να αλλάξει την ”παθητική” της στάση, τη στιγμή που είναι πλέον έκδηλο, ακόμη και στις πιo μεγάλες αγορές του εξωτερικού, οτι βρισκόμαστε σε φάση ”ευαίσθητων... ανισορροπιών”.

Χθες, μια μέρα κατά την οποία τα μακροοικονομικά νέα ήταν θετικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, τα μεγάλα χρηματιστήρια διέγραψαν κάθετη πτώση επηρεαζόμενα κυρίως από την πορεία των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου στο NASDAQ. Αύριο μπορεί να ανέβουν με κάποια άλλη αφορμή και μεθαύριο να επιστρέψουν στην πτώση.

To κύριο σημείο που μας αφορά έγκειται στην έλλειψη αξιόπιστης τάσης, ανοδικής ή πτωτικής, καθώς οι αγορές δείχνουν να πηγαίνουν από μίνι-κρίση σε μίνι-κρίση, πότε για μακροοικονομικούς λόγους (δολάριο) πότε για μικροοικονομικούς λόγους (αποτελέσματα μεγάλων εταιριών) και πότε για ...ψυχολογικούς λόγους (απειλές για τρομοκρατικά κτυπήματα).

Με την ίδια άνεση άλλωστε δείχνουν και να ανακάμπτουν, με μόνη εξαίρεση το τελευταίο διάστημα το αμερικανικό δολάριο, το οποίο ήδη έχει καταγράψει χαμηλό 16 μηνών (!) έναντι του ευρώ, αντανακλώντας τις αμφιβολίες για την ”ισχύ” της αμερικανικής οικονομίας.

Χθες την πρώτη μεγάλη ώθηση στη βουτιά των αμερικανικών αγορών φέρονται να έδωσαν μεγάλα Hedge Funds τα οποία προεξοφλούν ”αρνητική προειδοποίηση” εκ μέρους του γίγαντα των microchips ΙΝΤΕL, μεθαύριο Πέμπτη.

Θα συνεχιστεί η τάση και σήμερα; Πιθανόν. Θα ανακάμψουν ίσως οι ευρωπαϊκές αγορές; Μάλλον δύσκολο, δεδομένης και της διάσπασης σημαντικών σημείων στήριξης εκ μέρους του γερμανικού δείκτη DAX.

Στο σημείο αυτό, το τελευταίο διάστημα η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων δεν φαίνεται να ισχύει! Οι μεγάλες αγορές της Δύσης κινούνται μάλλον παράλληλα, παρότι το δολάριο υποχωρεί (λόγω των κεφαλαίων που το εγκαταλείπουν) και το ευρώ ενισχύεται.

Ποία είναι όμως η θέση της Σοφοκλέους; Η μείωση της τιμής του δολαρίου μάλλον ευνοεί την ελληνική οικονομία, από την άλλη πλευρά όμως η μείωση του επιπέδου των χρηματιστηριακών τιμών στην Ευρώπη, επηρεάζει και τις αποτιμήσεις στη Σοφοκλέους.

Περισσότερο όμως το θέμα είναι ψυχολογικό. Μία ρευστοποίηση εκ μέρους κάποιου μεγάλου ξένου (ή και Έλληνα) θεσμικού είναι αρκετή για να πανικοβάλει τη ρηχή μας αγορά (καθαρός τζίρος χθες, μόλις 60 εκατ ευρώ!)

Υπό αυτή την έννοια το ”βραχυπρόθεσμο” ερώτημα στην πιθανή περίπτωση μιας πτώσης στη Σοφοκλέους είναι εάν θα αντέξει η ισχυρή, κατά την άποψη ορισμένων αναλυτών, στήριξη στην περιοχή των 2230 μονάδων, ή θα επανέλθουμε σε ακόμη κατώτερα επίπεδα τιμών.

Σε οτι αφορά τις πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης, έως στιγμής οι περισσότεροι αναλυτές δεν δείχνουν να εμπιστεύονται τη ”δύναμη” της αγοράς, ιδίως αφής στιγμής έλαβαν υπόψη τα γνωστοποιηθέντα τρίμηνα, τα οποία- ακόμη κι αν εξαιρεθούν οι τράπεζες - δεν φαίνεται να δικαιολογούν ιδαίτερα αισιόδοξες (ούτε όμως και απαισιόδοξες) προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους.








Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v