Εφικτή η επαναπροσέγγιση των 2.300

Εν μέσω θετικών ενδείξεων και καλού κλίματος στις διεθνείς αγορές, καθίσταται εφικτή η επαναπροσέγγιση των 2.300 μονάδων από το Γενικό Δείκτη κοντά στο κλείσιμό του.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συγκυρία θετικών ενδείξεων σε συνδυασμό με το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές καθιστά εφικτή την επαναπροσέγγιση των 2.300 μονάδων.

Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί τόσο οι συναλλαγές, όσο και η τάση συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών (Εθνικής, Alpha) και παρά το τεχνικό –4% της Εμπορικής, παραμένουν ισχυρές.

Αρωγοί αυτής της προσπάθειας είναι όμως και μια σειρά επιμέρους θεμάτων (Πάρνηθα, Σκαραμαγκάς) με αποτέλεσμα οι εντολές αγοράς να διαχέονται σε σημαντικό κομμάτι των εισηγμένων.

Μετοχές εταιριών κυρίως μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφουν ως συνήθως τις υψηλότερες αποδόσεις με ορισμένες εξ’ αυτών να αντιδρούν σχεδόν αντανακλαστικά θα λέγαμε (χαρακτηριστική η περίπτωση της Space), ενώ ορισμένες άλλες και λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων (Ridenco, Compucon, κ.α.).

Με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές σε συγκεκριμένους τραπεζικούς τίτλους, αλλά και σε ΟΤΕ, Ιντρακόμ, 3E, Αλουμίνιο, διαφαίνεται πως ακολουθείται η τακτική ”αγοράζοντας με βάση την αγορά”. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπάρχουν προς εκτέλεση σημαντικές εντολές που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μετά τις 15.00 το μεσημέρι. Την ευαίσθητη, δηλαδή, περίοδο της συνεδρίασης, που συνήθως κάνει ”κοιλιά” η αγορά και οι ”υποτιμητές” σχεδόν εκβιάζουν την αντίδραση μετοχών του FTSE 20 για να πωλήσουν ακριβότερα.

Για να επανέλθει στην προηγούμενη σταθεροποιητική της κατεύθυνση η αγορά, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης, να ”κλείσει” σε κάθε περίπτωση υψηλότερα των 2.280 και ει δυνατόν, πάνω από 2.300 μονάδες. Εάν μάλιστα κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, με μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών των 120 εκατ. ευρώ η τάση μπορεί να αναστραφεί βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v