”Μαυρίζει” το τοπίο στις αγορές

Σε χαμηλά επίπεδα τριμήνου κινούνται πλέον ορισμένες ξένες αγορές, καθώς η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενισχύεται από τους κραδασμούς στο δολάριο. Tα σημεία στήριξης της Σοφοκλέους, ο ρόλος του ΟΤΕ.

”Μαυρίζει” το τοπίο στις αγορές
Tην αρνητική επίδραση των διεθνών αγορών αναμένεται να αντιμετωπίσει και σήμερα η Σοφοκλέους που αναζητεί σημεία στήριξης σε μια περίοδο κατά την οποία την πίεση στις τράπεζες ”συναγωνίζονται” διεθνώς οι πωλήσεις τηλεπικοινωνιακών τίτλων.

Στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές (ορισμένες εκ των οποίων βρέθηκαν ήδη σε χαμηλά σημεία τριμήνου) το κλίμα επιβαρύνει η αβεβαιότητα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες δολαρίου-ευρώ, που με τη σειρά της δεν αντικατοπτρίζει τόσο την ενίσχυση των οικονομικών στοιχείων της ευρωζώνης (οι τιμές για το ΑΕΠ διέψευσαν χθες τις προσδοκίες των αναλυτών) όσο την ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης στις ΗΠΑ!

Ωστόσο στην όλη συγκυρία θα πρέπει να προσμετρηθεί η καχυποψία για την αξιοπιστία των λογιστικών καταστάσεων, που συνεχίζει να ”βασανίζει” κυρίως τις ΗΠΑ, μετά την υπόθεση ENRON, αλλά και οι ανησυχίες για τη διεθνή πολιτική σκηνή (ένταση στην περιοχή Ινδίας Πακιστάν, αγωνία για το ενδεχόμενο νέου τρομοκρατικού κτυπήματος).

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία τάση απομάκρυνσης των αμερικανών επενδυτών από τις διεθνείς αγορές, αλλά και ”φυγή” των ξένων κεφαλαίων κυρίως από τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, που συνδυαστικά δημιουργούν κραδασμούς στο σύνολο των μεγάλων χρηματιστηρίων.

Είναι χαρακτηριστική η ενίσχυση της ζήτησης για ομολογιακούς τίτλους στις ΗΠΑ, όπως και η αύξηση της τιμής του χρυσού, που κινείται πλέον προς την περιοχή των 330 δολαρίων ανά ουγγιά!

Στον αντίποδα δεν μπορεί να μην παρατηρήσουμε οτι έως τώρα όλες οι ξένες αγορές έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη ικανότητα στήριξης και αντίδρασης από τα χαμηλά τους, αποκαλύπτοντας οτι οι βιαστικοί πέφτουν θύματα των ακραίων, πλην όμως συχνών, διακυμάνσεων.

Μέσα σε αυτό το ”τοπίο” η Σοφοκλέους αναμένεται να κινηθεί πλαγιολισθητικά εν όψει και της ”μελέτης” των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, η δημοσιοποίηση των οποίων ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα.

Οι πιέσεις στις τράπεζες, αλλά και τις τηλεπικοινωνίες δίνουν το στίγμα της αδυναμίας της αγοράς να κινηθεί στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ ερώτημα για σήμερα είναι η στάση των ξένων επενδυτών απέναντι στον ΟΤΕ, καθώς τα αποτελεσματα για το α΄τρίμηνο, αλλά και οι εκτιμήσεις του management για το σύνολο του 2002 παρουσιάζουν ελαφρά απόκλιση προς τα κάτω, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ιδίως στα καθαρά κέρδη και το περιθώριο EBITDA.

Aπό τεχνικής πλευράς, ως σημείο ισχυρής αντίστασης (και πιθανής αναστροφής της αγοράς), εντοπίζονται οι 2230 μονάδες. Αν παρ’ ελπίδα το επίπεδο αυτό διασπασθεί, τότε η περιοχή των 2170-2200 μονάδων μετατρέπεται εκ νέου σε κρισιμότατο σημείο για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

Ανησυχητική εξέλιξη χθες η ενίσχυση του τζίρου σε μια συνεδρίαση με πτωτική τάση σε όλο το εύρος της αγοράς.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v