Δυνατή μία σταθεροποίηση λόγω... Ευρώπης

Το τεχνικής φύσεως ”γύρισμα” των διεθνών αγορών, σήμερα, θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα και τη δική μας αγορά, που αναζητεί τη σταθεροποίηση μετά το κλίμα απαξίωσης και απαισιοδοξίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ενδεχόμενο κυρίως τεχνικής φύσεως, ”γύρισμα” των διεθνών αγορών, θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα και το δικό μας χρηματιστήριο.

Η αγορά τις τελευταίες ημέρες πιέστηκε άδικα, ”ανοικτά”, επιθετικά, ακόμη και με δανεικές από την ΕΤΕΣΕΠ εφεδρείες, στήθηκε από ορισμένους χαμηλότερα, σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει και πάλι το κλίμα απαξίωσης και απαισιοδοξίας.

Απογοητευμένοι στην πλειονότητά τους οι θεσμικοί, ακόμη και αυτοί που είναι συνολικά επενδυμένοι και συνήθως φιλικοί με την αγορά, εστιάζουν τις προσδοκίες τους στις κινήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να άρουν το δυσμενές κλίμα. Η ευθύνη των χειρισμών κατά μείζονα λόγο, έχει εναποτεθεί στην κυβέρνηση και τις ενέργειες που αυτή προσπαθεί να προχωρήσει.

Προφανώς ευνοϊκή εξέλιξη στο θέμα του Σκαραμαγκά, κάτι που με κάθε τρόπο προσπαθεί να κλείσει ο αρμόδιος υπουργός, θα σηματοδοτούσε για προφανείς λόγους και την άρση του αδιεξόδου (;) στα ΕΛΠΕ που προδιέγραψε μόλις δύο μέρες πριν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός.

Προφανώς αυτές οι δύο μετοχοποιήσεις, είναι άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σειρά εκκρεμοτήτων, που αφορά στο πότε θα διατεθεί το 8% του ΟΤΕ, ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό του ΟΠΑΠ, και τι θα γίνει με ΕΤΑ και Πάρνηθα.

Ζητούμενο για σήμερα, η σταθεροποίηση της Eurobank στα 14 ευρώ, η ενεργοποίηση εντολής αγοράς για τη μετοχή της Εθνικής από ισχυρή ΑΧΕ, ίσως και στα 20,6 – 20,8, και η σταθεροποίηση της τιμής της Vodafone.

Πάντως το παιχνίδι των εντυπώσεων στα πρώτα λεπτά, θα τεθεί με αφορμή την αποκοπή μερίσματος της Εμπορικής, που θα μπορούσε να οδηγήσει τη μετοχή μέχρι και 5% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v