Σε δίνη πιέσεων το ΧΑΑ

Ακρως εφικτή καθίσταται η διολίσθηση της Σοφοκλέους προς τις 2.220 μονάδες μετά τη διάσπαση της στήριξης στις 2.280, που σημειώθηκε σήμερα με ενισχυμένο τζίρο, αλλά και το δυσμενές κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους δεν προσφέρει απολύτως τίποτα όσον αφορά θετικές ενδείξεις, καθότι από όποια σκοπιά κι αν κοιτάξει κανείς τη σημερινή ημέρα, όλες οι ”προσδοκίες” διαψεύστηκαν.

Καταρχήν, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν μπόρεσε να διατηρηθεί εντός του εύρους 2.280-2.320, αλλά αντ΄ αυτού επέδειξε μια αξιοσημείωτη αδυναμία να βρει στήριξη στις 2.280, αφού το κλείσιμο στις 2.263,24 μονάδες, με απώλειες 1,55%, καθιστά άκρως εφικτή τη περαιτέρω διολίσθηση προς τις 2.220 μονάδες, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη παρουσία πωλητών.

Ο τζίρος εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 40% σε σχέση με χθες, εξέλιξη που τεχνικά είναι ό,τι χειρότερο, επιπροσθέτως αναδεικνύει τη τάση απεμπλοκής από τα δρώμενα στο ΧΑΑ με οποιοδήποτε κόστος. Ο τζίρος των 104,5 εκ. ευρώ δεν περιλαμβάνει κανένα πακέτο, και ”αιτιολογεί” εν μέρει την προαναφερθείσα άποψη, δεδομένου ότι μόλις 37 μετοχές έκλεισαν σε θετικό έδαφος, 291 σε αρνητικό, εκ των οποίων 150 με απώλειες άνω του 2%.

Η τάση στην αγορά παραγώγων είναι προφανές ότι αντικατοπτρίζει την αδυναμία της υποκείμενης (spot) αγοράς να αντιδράσει. Έχουμε επιμείνει – και θα το κάνουμε για πολλοστή φορά – στο να τονίζουμε τη διατήρηση των discounts στα ρευστά συμβόλαια (Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου) επί του δείκτη FTSE-20, όσον αφορά τα stock-repos και reverse stock-repos επί των μετοχών του ΟΤΕ και της Panafon, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία προκειμένου να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι αυτοί που παίρνουν short θέσεις (αντισταθμίζοντας τον επενδυτικό τους κίνδυνο σε σχέση με θέσεις που έχουν στην υποκείμενη αγορά, - δεν θα κάνουμε λόγο για κερδοσκοπία) κατά πολύ υπερβαίνουν αυτών που προβλέπουν αντίδραση.

Τέλος, οι πιέσεις στη Panafon (-3,7%), την Alpha Bank (-2,1%), την ΕΤΕ (-2,7%) και την Εμπορική (-2,6%) δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στο Δείκτη, και με βάση τον όγκο προσφοράς είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς από πού θα προέλθει η απορρόφηση των πιέσεων, τη στιγμή που η διεθνής τάση είναι ολοένα και πιο δυσμενής.

Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν οι Αγροτική Ασφαλιστική και Εικόνα - Ηχος, ενώ χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι Αγροτική Ασφαλιστική, Εικόνα - Ηχος, Rainbow Computer, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΕΓΑ και Ράδιο Αθήναι.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε μόνο ένα πακέτο, στη Unibrain (10 τεμάχια στην τιμή των 12,1 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v