Πρώτος στόχος η σταθεροποίηση - συσσώρευση

Με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές να παραμένουν αντιφατικές και τη χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑΑ να χαρακτηρίζεται περισσότερο σταθεροποιητική και τεχνικά προσαρμοσμένη, το καλύτερο που θα μπορούσε να επιδιωχθεί για τη Σοφοκλέους είναι η σταθεροποίηση - συσσώρευση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερο σταθεροποιητική και τεχνικά προσαρμοσμένη χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση. Με τις εξελίξεις από τις διεθνείς αγορές να παραμένουν αντιφατικές, το καλύτερο που θα μπορούσαν να επιδιώξουν οι ισχυροί παίκτες της Σοφοκλέους είναι η σταθεροποίηση – συσσώρευση.

Το καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο, θα ήταν να διαμορφωθεί ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 2.280 – 2.350 μονάδων με τέτοιο τρόπο που και το ”κενό” (που σχηματίστηκε στις αρχές Μαΐου) να καλύπτει και την προσδοκία για μια ανοδική αντίδραση και πάλι προς τις 2.415 μονάδες να αφήνει.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η προσφορά σε blue chips και ειδικότερα στις τράπεζες είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη, κάτι που δικαιολογεί τις μικρές αποκλίσεις στα συμβόλαια του FTSE 20. Ο συγκεκριμένος δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με βάση τη συμπεριφορά μετοχών όπως οι Εθνική, Eurobank, έχει τη δυνατότητα να ”συντηρείται” υψηλότερα των 1.208 – 1.212 μονάδων, αν και εκτιμάται πως παρατεταμένη συσσώρευση θα επηρέαζε αρνητικά περισσότερο τις μετοχές μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, και ειδικότερα όσων τα αποτελέσματα τριμήνου δεν δικαιολογούν κάτι καλύτερο.

Αυτό που απομένει για τη συνέχεια, είναι διαπιστωθεί σε πιο βαθμό μπορεί να υλοποιηθούν οι χθεσινές εξαγγελίες του ΥΠΕΘΟ, ποιο θα είναι το περιεχόμενο των τελικών συζητήσεων για τα ΕΛΠΕ και οι οριστικές προσφορές για την Πάρνηθα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αυτό που θεωρείται ενθαρρυντικό από ορισμένους χρηματιστές είναι, η τάση που διαμορφώνεται σταδιακά και το σημαντικότερο, εκφράζεται με τοποθετήσεις σε μετοχές εταιριών με καλό και το α’ τρίμηνο. Από τον Τιτάνα και την Folli – Follie μέχρι τις χρηματιστηριακά μικρότερες, όπως για παράδειγμα το Πλαίσιο, Γρηγόρης κ. α., είναι εμφανής μια προσπάθεια ουσιαστικής κατηγοριοποίησης της αγοράς με βάση απλούς και λογικούς οικονομικούς κανόνες.

Μεσοπρόθεσμα στα υπόψιν θα πρέπει να συνεκτιμώνται τόσο η διάθεση του νέου πακέτου μετοχών του ΟΠΑΠ, προοπτική που προκάλεσε ρευστοποιήσεις εγχώριων θεσμικών, όσο και το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η τιμή της μετοχής του ΟΛΘ από την εισαγωγή στο ΧΑΑ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v