Που είναι οι εγχώριοι θεσμικοί;

Με ελάχιστες συναλλαγές η αγορά αφήνεται να υποχωρήσει, καθώς οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) κοιτούν παθητικά τα διαδραματιζόμενα, ενώ ελοχεύει ο κίνδυνος επανεμφάνισης της απαξιωτικής εικόνας του Απριλίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κάτω από τα απαθή βλέμματα της πλειονότητας των θεσμικών ”αφήνεται” και υποχωρεί με ελάχιστες συναλλαγές χαμηλότερα η αγορά.

Εάν εξαιρεθούν, κάποιες ελάχιστες εντολές αγοράς για τη μετοχή της Εθνικής, που πραγματοποιούνται μέσω δύο ισχυρών χρηματιστηριακών, το σύνολο της αγοράς παραπέμπει στην εικόνα απαξίωσης του Απριλίου.

Εάν αυτό ήταν το ζητούμενο των θεσμικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν πίστεψαν και δεν ακολούθησαν την πρόσφατη αντίδραση, ας συνεννοηθούν τουλάχιστον για το που σκοπεύουν να επανατοποθετηθούν. Γιατί αποτελεί κοινό μυστικό πως και οι μεταξύ τους σχέσεις δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές...

Επί του συγκεκριμένου άραγε, ποια είναι η θέση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, καθώς τα μέλη της παραμένουν τύποις θεσμικοί θεματοφύλακες της αγοράς και όχι ουσιαστικοί προστάτες της. Εάν δεχθούμε ως επικρατέστερο το αρνητικό σενάριο, αυτό δηλαδή που θέλει το Δείκτη να καλύπτει το προηγούμενο ”κενό” πέριξ των 2.280 μονάδων, τότε, τα ορθολογικά επίπεδα τοποθέτησης για τους θεσμικούς οριοθετούνται ακόμη χαμηλότερα.

Δεδομένης της ατολμίας τους, καθώς ούτε στις 1.140 του FTSE 20 είχαν τοποθετηθεί, ούτε στα 19 ευρώ της Εθνικής, και 16,2 του ΟΤΕ, ό,τι και να ειπωθεί είναι λίγο για τους εν λόγω... κυρίους. Αναμένοντας, λοιπόν τον από μηχανής, ενδεχομένως των ξένων, θεό, η αγορά ”ξαναβουλιάζει” (ακυρώνοντας την επίπονη προηγηθείσα αντίδραση).

Το χειρότερο όμως όλων είναι πως ξαναβυθίζει στα τάρταρα την εμπιστοσύνη, που με κόπο κτίστηκε εδώ και ένα μήνα, την ούτως ή άλλως χαμηλή αξιοπιστία, ενώ σταδιακά σε απρόβλεπτο παράγοντα διαμορφώνεται ο... ΟΠΑΠ.

Είναι στον καθένα γνωστό πως οι θεσμικοί όχι μόνο δεν ”κουνάνε στο ελάχιστο το δακτυλάκι τους”, αλλά από την προηγούμενη Παρασκευή έχουν αρχίσει και ρευστοποιούν κερδισμένες εκ του ασφαλούς θέσεις τους στον Οργανισμό, με πρόσχημα την επικείμενη μετοχοποίηση ενός μειοψηφικού πακέτου προς το τέλος Ιουνίου. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά είναι οι βασικοί υπεύθυνοι, για μια κατάσταση που την πληρώνει όχι μόνο το χρηματιστήριο, κυρίως ο ”εύθραυστος” καθρέφτης της οικονομίας της χώρας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v