Θα σταματήσουν το ”κρυφτούλι” οι θεσμικοί;

Ολοκληρώνει την τεχνικά επιτρεπόμενη προς τις 2.320 μονάδες, διόρθωση, ο Γενικός Δείκτης, με βάση και το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Μετοχές με καλό τρίμηνο, όπως Cosmote, Πετρόλα, εμφανίζουν και τζίρο και σταθερή πορεία, αποδεικνύοντας ότι η αγορά δεν έχει άλλοθι να κλείσει αρνητικά σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τις 2.320 μονάδες ο Δείκτης ολοκληρώνει την τεχνικά επιτρεπόμενη και με βάση το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ανεκτή για τις αντοχές της Σοφοκλέους, διόρθωση.

Με ελάχιστες συναλλαγές και ανάξια λόγου προσφορά σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, το χρηματιστήριο παραμένει παράφωνο στο καλό κλίμα που από προχθές καλλιεργούν Νέα Υόρκη και Ευρώπη.

Εάν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις και δηλώσεις ορισμένων εγχώριων θεσμικών, στην αγορά μας δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά. Δεν έχει βελτιωθεί κάτι σε σύγκριση με τα επίπεδα των 2.100 μονάδων. Η συγκεκριμένοι κύριοι, βεβαίως και εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο που προκάλεσαν τα διαθέσιμα άλλου θεσμικού ”παίκτη” του ΤΑΠ – ΟΤΕ, παρά τη ρευστότητα που διέθεταν και διαθέτουν και φυλλορρόησαν στο πρώτο... ”φύσημα” των ξένων.

Τις τελευταίες ημέρες παραμένουν και πάλι απαθείς – αδρανείς, συνεργώντας θελημένα ή άθελά τους στο ”εγκληματικό παιχνίδι” ορισμένων χρηματιστηριακών, που σχεδόν εκβιαστικά την Τετάρτη, έκλειναν κωδικούς και ”αέρα” πελατών τους.

Όπως είχε αναφερθεί και χθες μετά από καταγγελίες μικροεπενδυτών, αυτοί που τους παρότρυναν και τους παρείχαν ”αέρα” την περασμένη Παρασκευή, τους εκβίαζαν στο Τ+3 με αφορμή την αβεβαιότητα στη Νέα Υόρκη.

Άλλοι θεσμικοί που διατηρούσαν χαμηλή ρευστότητα τα δύο χρόνια της χρηματιστηριακής πτώσης και την αύξησαν στο 20% χάνοντας την τελευταία άνοδο, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, θα ”στεγνώσει” τη ρευστότητά τους, αλλά και το ζεστό χρήμα της αγοράς.

Με αυτούς και με εκείνους όμως τους θεσμικούς παίκτες καθίσταται προφανές πως την αγορά θα πρέπει να πάρουν και πάλι στα χέρια τους, εκείνες οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην πρόσφατη αντίδραση. Αναφερόμαστε στην Εθνική, τη Eurobank, τα υγιή χαρτοφυλάκια και τους λίγους διορατικούς θεσμικούς που με γνώμονα τα πολύ καλά αποτελέσματα ορισμένων υγιών επιχειρήσεων ενισχύουν διακριτικά τις θέσεις τους.

Πράγματι, και αυτό είναι ευχάριστο, μετοχές εταιριών με καλό και το πρώτο τρίμηνό τους, από την Cosmote μέχρι και την Πετρόλα, εμφανίζουν και τζίρο και σταθερή χρηματιστηριακή πορεία. Το... ταμπλό μιλάει από μόνο του, και οι επενδυτές επιβραβεύουν τους άξιους. Όσον αφορά την μεμψίμοιρη πλειονότητα των θεσμικών, ας συνεχίσει τον απαξιωτικό της μονόλογο... Η αγορά δεν έχει κανένα απολύτως άλλοθι να κλείσει αρνητικά σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v