Εντονες πιέσεις στα ”βαριά χαρτιά” (update)

Πιέσεις που ξεπερνούν το 2% ασκούνται σε Εθνική, ΟΤΕ, Εurobank, Πειραιώς με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί κάτω από τις 2.370 μονάδες. Στις 319 οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, ενώ διασώζονται 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεκτιμώντας την αστάθεια που επηρεάζει και τις αγορές, ειδικότερα τη Νέα Υόρκη, θεωρείται βέβαιο ότι η –τουλάχιστον μέχρι τώρα- αντίδραση της αγοράς μας είναι καλή και ψύχραιμη.

Ο Γενικός Δείκτης, με συναλλαγές που επιβεβαιώνουν την αβεβαιότητα, επιφυλακτικότητα που επικρατεί, επιχειρείται να ισορροπήσει πέριξ των 2.385 μονάδων. Καταγράφονται όμως, προσπάθειες ορισμένων, θέλουμε να πιστεύουμε ελάχιστων, κυρίως εγχώριων θεσμικών που σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις, κατοχύρωση θέσεων.

Η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών (Alpha, ΔΕΗ, Αλουμίνιο, Επιχειρήσεις Αττικής και ορισμένων ακόμη), παραπέμπει σε ”άτσαλη” ρευστοποίηση θεσμικού χαρτοφυλακίου. Το θετικό είναι ότι η μετοχή της Εθνικής ανθίσταται με βάση τα 23,2 ευρώ, η μέχρι στιγμής διόρθωση φαίνεται ότι ελέγχεται, αλλά σε μέγιστο βαθμό συσχετίζεται με τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη.

Ας κρατήσουμε τα μέχρι στιγμής θετικά μηνύματα που εκπέμπει η αγορά, που αφορούν στην ψυχραιμότερη αντιμετώπιση της... κρίσης, την ελεγχόμενη προσφορά και την υπεύθυνη στάση της πλειονότητας των θεσμικών ”παικτών”.

Οι 2.385 μονάδες αποτελούν σημείο αναφοράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η έξωθεν αφορμή δεν αποκλείεται να οδηγήσει τελικά τον τραπεζικό δείκτη προς τις 3.880 μονάδες και τον Γενικό προς τις 2.320 (παραμένει το χειρότερο ενδεχόμενο, συνεκτιμώμενης της κρίσης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v