Γιατί ”εκπλήσσει” η Σοφοκλέους!

Η αναμφισβήτητη πολιτική ”οσμή” της τελευταίας ανόδου δεν αναιρεί τα θετικά στοιχεία. Η απόφαση ”εμπλοκής” των Ταμείων, είχε σωστό timing και φαίνεται οτι μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε ”σενάρια”... άτακτης οπισθοχώρησης. Μόνη εξαίρεση τυχόν επιδείνωση στο εξωτερικό.

Γιατί ”εκπλήσσει” η Σοφοκλέους!
Το ερώτημα που βασάνιζε κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή ήταν μέχρι πρόσφατα ”πόσο ακόμη ξύλο θα μπορούσε να πέσει σε μία χρηματιστηριακή αγορά”.

Σήμερα ο ίδιος παρατηρητής δικαιούται να δηλώνει έκπληκτος και να αναρωτιέται ”που μπόρεσε και βρήκε τόση δύναμη η Σοφοκλέους μετά το ανελέητο πολύμηνο σφυροκόπημα των υποτιμητικών κερδοκόπων”.

Και στις δύο περιπτώσεις τα ερωτήματα είναι πλασματικά και σ’ έναν βαθμό αποπροσανατολίζουν. Αν ο ίδιος παρατηρητής διατύπωνε την παραδοχή ότι μία μικρή χρηματιστηριακή αγορά σαν την Σοφοκλέους με ημερήσιο τζίρο της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ ”χειραγωγείται” σχετικά εύκολα, δεν θα είχε τολμήσει να πει κάτι περισσότερο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η άνοδος των τελευταίων ημερών έχει μία έντονη ”οσμή” πολιτικής απόφασης. Αν η κυβέρνηση δεν το ήθελε, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα αγόραζαν μετοχές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα είχαν ανακάμψει.



Επί του πρακταίου! Η χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να αναθερμαίνεται, επειδή δεν θα είχε διαφορετικά νόημα να έχει συμβεί ό,τι τελικά συνέβη. Είναι απλό. Η μικρή Σοφοκλέους ”γύρισε” σε κέρδη επειδή κάποιοι αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως στα ταμεία να αγοράσουν μετοχές.

Κι είναι ανόητο να εγκαταλείψουν τώρα την προσπάθειά τους στα μισά του δρόμου ή να μην έχουν συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους. Ή σχεδόν όλες. Διότι τα ”εσωτερικά μέτωπα” μπορεί να είναι από λίγο ως πολύ προβλέψιμα, δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε το ίδιο και για την πορεία των διεθνών αγορών.

Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν κάνουμε κάτι περισσότερο από το να μεταφέρουμε στο χαρτί ή στην οθόνη σας ”φήμες πεζοδρομίου”. Ενδεχομένως και να έχει δίκιο! Όσοι πάντως ”ποντάρουν” σε μία σημαντική οπισθοχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών, ας έχουν κι αυτές τις σημειώσεις υπόψη τους. Κι ας τις χαρακτηρίσουν όπως θέλουν...

Θ. Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v