Αφορμή για εξαέρωση και επαναγορές η διόρθωση

Η Σοφοκλέους φαίνεται πως πραγματοποίησε σήμερα, ενδοσυνεδριακά, τη διόρθωση που της αναλογούσε, δίνοντας ταυτόχρονα την αφορμή για νέα... εξαέρωση του συστήματος, αλλά και για επανατοποθετήσεις, που οδήγησαν σε θετικό πρόσημο στο κλείσιμο. Σημαντικό στοιχείο η κατοχύρωση των 2.385 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το δεύτερο δείγμα γραφής, υψηλότερα των 2.400 μονάδων, κρίνεται (εκ του αποτελέσματος) θετικό.

Απομένει βέβαια η αυριανή συνεδρίαση για να έχουμε ένα επαρκές για τη συνέχεια δείγμα αν και η σημερινή αντίδραση από το –1,3% στο +0,15% του δείκτη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους... απαισιόδοξους.

Σημασία έχει ότι η αγορά πραγματοποίησε τη διόρθωση που της αναλογούσε και το κυριότερο κατάφερε να διασφαλίσει το νέο σημείο αναφοράς των 2.385 μονάδων.

Παράλληλα, διαμορφώνεται το εύρος ασφαλείας 2.385 – 2.405, που τεχνικά οδηγεί τον δείκτη προς τις 2.520 μονάδες σε επόμενη φάση.

Οι συναλλαγές, 120 εκατ. ευρώ, θεωρούνται ικανοποιητικές και ειδικότερα το γεγονός, πως εμφανίστηκαν σε ”ισχυρά χέρια” αγοραστές στο –2.5% της Εθνικής, το –2,5% της Πειραιώς και άλλων ανάλογων περιπτώσεων στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τους επιμέρους δείκτες, λόγω Βιοχάλκο κλείνει με κέρδη ο Συμμετοχών, λόγω ΟΤΕ και λοιπών ”τηλεπικοινωνιακών δυνάμεων” στο +0,28% ο κλάδος, στο 0,42% ο βιομηχανικός και μετά την αφύπνιση της Εθνικής ΕΕΓΑ στο 1,55% ο ασφαλιστικός.

Μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, Βιοτέρ, Προμότα, Multirama, ΑΝΕΚ, Δίας μεταξύ των πλέον κερδισμένων, αν και όσες υποχώρησαν ήταν συνολικά περισσότερες.

Από τις μετοχές του FTSE 20, η Εθνική έκανε και τη μεγάλη ανατροπή και καινούργιους αγοραστές προσέλκυσε και με δύο τεχνικές εντολές στο κλείσιμο οδήγησε το δείκτη στις 2.405,57 μονάδες.

Η Intracom συνεχίζει την ανοδική της, προς τα 11 ευρώ, πορεία, με σημαντικές αγορές Συμβολαίων από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, η μετοχή της Βιοχάλκο στα 7,6 ευρώ.

Ενδεικτικό όμως του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, θεωρείται τόσο η άμεση ανταπόκριση της 3Ε στη θετική πρόβλεψη της SSSB, με τιμή στόχο τα 20 ευρώ, όσο και της Cosmote ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα της εταιρίας.

Με βάση τη συμπεριφορά των βασικών δεικτών, όπου ο FTSE 20 εμφάνισε κέρδη 0,14%, ο δε MK 40 απώλειες 0,15%, συμπεραίνεται ότι ο επόμενος ανοδικός κύκλος θα πυροδοτηθεί και πάλι από φήμη ή είδηση για συνεργασία μεταξύ μετοχών εταιριών του FTSE 20. Το θετικό είναι, ότι εκτός των τραπεζικών, κινητικότητα κα φήμες καλλιεργούνται τελευταία και μεταξύ και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο 60% της στάθμισης του γενικού δείκτη φημολογούνται ή και κυοφορούνται εξελίξεις με προφανείς θετικές συνέπειες για τη συνέχεια.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στη Μαΐλλης (450.000 τεμάχια στην τιμή των 6 ευρώ), ένα πακέτο στον ΟΤΕ (60.000 τεμάχια στην τιμή των 18,38 ευρώ), ένα πακέτο στην Intracom Κατασκευές (1.000 τεμάχια στην τιμή των 4,46 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v