Χρειάζεται διόρθωση η άνοδος;

Μια ακόμη φάση διόρθωσης είναι πιθανή για την αγορά, λόγω προσέγγισης σημαντικών αντιστάσεων. Η οποία ωστόσο, ενδέχεται να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και αφορμή για επανατοποθετήσεις και να ολοκληρωθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τιμών απο την προηγούμενη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η προσέγγιση σημαντικότατων ”αντιστάσεων” θέτει εκ των πραγμάτων δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της αγοράς.

Το θετικό όμως είναι πως και οι δύο θεωρήσεις ξεκινούν και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα πως η επόμενη φάση διόρθωσης ακόμη και στο μέγιστό της ενδέχεται να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία – αφορμή για επανατοποθετήσεις (και τοποθετήσεις όσων είχαν μείνει εκτός παιδιάς). Προεξοφλούν και οι δύο πλευρές δηλαδή, πως το εύρος της διόρθωσης θα ολοκληρωθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τιμών από την προηγούμενη ”βάση εκκίνησης – στήριξη”.

Το γεγονός ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, συναντώνται ”αντιστάσεις” τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και των FTSE 20, τραπεζών και κατασκευαστικών εταιριών, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο προς συνεξέταση. Το ζητούμενο είναι η επόμενη διόρθωση να μην πιέσει την αγορά χαμηλότερα των 2.320 μονάδων (αντί του 2.280, που αποτελεί το ”χαμηλό” σημείο του εν λόγω εύρους) ώστε να είναι πιο εύκολη και με υψηλότερες συναλλαγές η υπέρβαση των 2.410 (και των 4.000 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη).

Μεσοπρόθεσμα, στόχος της επόμενης κίνησης είναι η ”κάλυψη κενών” σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, στην περιοχή των 2.620 μονάδων. Όλες οι σχετικές εκτιμήσεις για την ”περιεκτικότητα” της αναγκαίας διόρθωσης (και το χρόνο πραγματοποίησής της), θα πρέπει να συνδυαστούν με τις εξής παραμέτρους:

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, την γαλαντόμο πρόταση της Πετρόλα για τα ΕΛΠΕ, που ανοίγει το δρόμο και για την Πάρνηθα, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, το κλείσιμο εισαγγελικών υποθέσεων (Ασπρογέρακας) και την προσπάθεια ισχυρών ιδιωτικών χρηματιστηριακών να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα περιθώρια στις εγγυητικές επιστολές, που καλύπτουν τις συναλλαγές τους.

Θετικό το κλίμα, απαραίτητη τεχνικά η διόρθωση για να τοποθετηθούν και οι περισσότεροι που έχουν μείνει εκτός ”παιχνιδιού” και ιδανικό σενάριο η αντίδραση από τις 2.320 μονάδες. Εκτός των άλλων, απόλυτα έγκυρες πηγές επισημαίνουν και επιμένουν πως το παρασκήνιο στις τράπεζες με επίκεντρο την Alpha, ξεπερνά τα θερμά επίπεδα του... υδράργυρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v