Πιέσεις και πάλι προς το κλείσιμο (update)

Οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικούς τίτλους (Alpha, Πειραιώς, Εμπορική, Eurobank), αλλά και οι συνεχόμενες πιέσεις σε Panafon - Cosmote έφεραν σε αρνητικό πρόσημο το FTSE 20 και περιόρισαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με μοχλό τη μετοχή του ΟΤΕ και τη στήριξη των ισχυρών τραπεζικών τίτλων, αντιδρά από τις 2.335 μονάδες προς τις 2.360 η αγορά. Χωρίς εξάρσεις, εντάσεις, προπάντων εγκλωβισμούς, έτσι ώστε να παγιώνεται σταδιακά η εκτίμηση πως ”ετοιμαζόμαστε για υψηλότερα”.

Επιμένουμε ότι η συμπεριφορά των ενεργών παικτών, χθες, κυρίως, όμως σήμερα, παραπέμπει σε ανάλογη τακτική τους, όταν καταβάλλονταν δηλαδή προσπάθεια να ξεπεραστούν οι 2.315 μονάδες.

Οι συναλλαγές 45 εκατ. ευρώ, παραπέμπουν σε τζίρο χαμηλότερο του χθεσινού, επαρκή όμως για να ”κρατήσει” την αγορά υψηλότερα των 2.340 μονάδων. Αυτό που πρέπει να εδραιωθεί σήμερα, είναι το υψηλότερο σκαλοπάτι ”στήριξης” (2.315 – 2.340).

Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επιχειρηθεί μια δεύτερη προσπάθεια υπέρβασης των 2.385 μονάδων. Καταγράφεται, όμως, και αυτό είναι ενθαρρυντικό, εάν συνεχιστεί με μέτρο, η αφύπνιση κάποιων επενδυτικών σχημάτων. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Αλλατίνη, αλλά και των Space, Spider, ΜΕΤΚΑ, Μινωϊκές οι συναλλαγές σε μετοχές όπως το Γαλαξίδι, ΤΕΡΝΑ, ΔΑΡΙΓΚ και άλλων μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Στις θετικές ενδείξεις, μέχρι στιγμής, της συνεδρίασης, οι αυξημένες συναλλαγές και οι υψηλότερες τιμές για τις θυγατρικές του ομίλου της Εθνικής, με αιχμή την Εθνική Ακινήτων. Η αντίδραση της μετοχής του ΔΟΛ και ορισμένων του κλάδου, προοιωνίζεται συντήρηση και συνέχεια της ανόδου, τουλάχιστον μέχρι τις 2.385 μονάδες, επίπεδα όπου θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και πάλι οι αγοραστές συγκεκριμένων μετοχών του FTSE 20.

Κατά την εκτίμησή μας η ανοδική φορά της αγοράς παραμένει ενεργή, και όπως δείχνουν οι κινήσεις των παικτών στα Παράγωγα, το επόμενο στοίχημα του Γενικού Δείκτη, θα δοθεί για την υπέρβαση των 2.415 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v