”Παν μέτρον άριστον”

Η Σοφοκλέους έδειξε ήδη οτι διαθέτει αντανακλαστικά στις θετικές εξελίξεις. Ωστόσο, οι ”ενέσεις” ρευστότητας δεν αρκούν για να εμπεδώσουν μια πραγματική αλλαγή τάσης. Περαιτέρω σημαντική άνοδος χωρίς πραγματικό υπόβαθρο ενδέχεται να γίνει ”μπούμερανγκ” για την αναζωογόνηση της αγοράς.

”Παν μέτρον άριστον”
Θετικές παραμένουν οι προσδοκίες των περισσότερων παραγόντων της αγοράς. Το ζητούμενο, λένε, δεν είναι μια ισχυρή άνοδος σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα άμεσα, αλλά η εύρεση σημείων ισορροπίας, τα οποία θα δημιουργήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης στο επενδυτικό κοινό.

Υπό αυτή την έννοια, η αδιάκοπη επίκληση των τοποθετήσεων των Ταμείων δεν φαίνεται να εξυπηρετεί ”καλό σκοπό”. Ο ρόλος των Ταμείων είναι να προσφέρουν σταθερότητα στην αγορά (κάτι που συνέβη με τις τοποθετήσεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ) και όχι να... ανεβάζουν τη Σοφοκλέους.

Το πιο σημαντικό είναι να επιστρέψουν στην αγορά οι ιδιώτες επενδυτές και ιδιαίτερα να δημιουργhθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να εισρεύσει έστω ένα μέρος από τα χρήματα που λιμνάζουν σήμερα σε διαφόρων ειδών έντοκα προϊόντα.

Κάτι που δεν πρόκειται βεβαίως να συμβεί εφόσον η αγορά πραγματοποιήσει σημαντική άνοδο χωρίς να έχουν προηγουμένως υπάρξει σημάδια ουσιαστικής μεταβολής στο μίκρο και μάκρο οικονομικό περιβάλλον.

Διότι σε αυτή την περίπτωση η άνοδος θα θεωρηθεί ξεκάθαρα ως μία επικίνδυνη ”υπερβολή”.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v